Никарагуа отчита сериозен ръст в производството и износа на пури

Аристо Торес подрежда тютюневите листа във фабрика в Никарагуа - страна, която бележи голям напредък в производството и износа на пури - с умение, което се дължи на четири десетилетия опит.

Тютюнът в централноамериканската страна се отглежда във вулканични почви, които според производителите, търговците и потребителите на 11-ия Никарагуански фестивал на пурите му придават нещо специално.

Никарагуанските тютюни "имат много добра форма, закръглени са - това са тютюни, които са сладки, някои са пикантни", заяви пред АФП колумбиецът Андрес Диас Коте, редовен пушач на 57 пури, по време на панаира, който се проведе в град Естели, на около 150 км северно от столицата Манагуа.

"Начинът, по който горят, е перфектен", настоява той.

Тютюневата индустрия в Никарагуа възниква през 60-те години на миналия век в ръцете на кубински емигранти, избягали след революцията там.

В околностите на Естели те откриват вулканични почви, богати на минерали и хранителни вещества, и тропически климат, идеален за тютюневите растения.

Според Хуан Игнасио Мартинес, президент на най-старата тютюнева компания в страната - Joya de Nicaragua, днес никарагуански пури се пушат в над 90 страни по света.

Повечето от тях се изнасят за Съединените щати, където забраната за внос от Куба, наложена със санкции от 1962 г. насам, отряза потребителите от пури от комунистическия остров, считани за най-добрите в света.

В района на Естели има около 150 компании, които се занимават с отглеждането, обработката, опаковането и производството на пури, допълни Мартинес.

"Мисля, че най-добрите пури в света в момента идват от Никарагуа... Хората обичат никарагуанските пури", казва пред АФП на панаира американският бизнесмен Роки Пател, който произвежда пури и в Хондурас и Доминиканската република.

След пандемията от Covid 19 никарагуанските тютюневи компании се опасяваха от спад в бизнеса, но в действителност беше обратното.

С ограниченията за придвижване по целия свят хората започнаха да пушат у дома, а не в пура баровете, което увеличи продажбите.

"От 2019 г. имахме голямо търсене на тютюн... и това беше от голяма полза за индустрията и Никарагуа като държава", каза Мануел Рубио, президент на Никарагуанската тютюнева камара.

"Миналата година имахме добри резултати с приблизително 180 млн. изнесени пури на стойност около 400 млн. долара", добави той. "За тази година предвиждаме ръст от около 10-15%.

В тютюневия сектор в департамента Естели работят пряко около 35 000 души от общо 65 000 в цялата страна - сред тях е и 56-годишният производител на пури Торес.

Той обяснява с голямо търпение и очевидна гордост работата си по приготвянето на "бончеро" - основната смес от листа, която влиза във всяка пура.

"Това е нещо специално", казва Торес за своя занаят.

"Всеки ден трябва да научаваме по малко повече, да експериментираме, за да угодим на клиента. Ако не угодим на клиента, значи не правим нищо"./БГНЕС