Ники Хейли официално прекрати участието си в кампанията за президентските избори в САЩ

Ники Хейли прекрати кампанията си за Белия дом, като отказа да подкрепи бившия президент Доналд Тръмп.

Хейли обаче призова Тръмп да спечели доверието на умерените и независимите избиратели, които подкрепяха нея на първичните избори, съобщи Си Ен Ен.

"Сега от Доналд Тръмп зависи да спечели гласовете на онези в нашата партия и извън нея, които не го подкрепиха, и се надявам той да го направи", заяви Хейли в телевизионно обръщение от Чарлстън, Южна Каролина.

Хейли беше основният конкурент на Тръмп за номинацията на Републиканската партия, но спечели само един щат в "супер вторника" и никога не е представлявала сериозна пречка по пътя на Тръмп към номинацията.

Тя беше малко позната извън родната си Южна Каролина, преди да бъде назначена за посланик в ООН през 2017 г. Тя използва високопоставения пост, за да си изгради имидж на твърд консерватор.

Хейли се гордееше, че е последният претендент, който стои между "хаоса" на Тръмп и номинацията на републиканците за Белия дом през 2024 г.

"Изпълнена съм с благодарност за подкрепата, която получихме от цялата ни велика страна. Но вече е дошло времето да преустановя кампанията си. Казах, че искам гласовете на американците да бъдат чути - направих го. Не съжалявам за това", подчерта тя в днешното си изявление. /БГНЕС