Николо Коцев: Мислещите и работещите хора винаги успяват

Готвим нов албум на група „Кикимора“, а месеците на изолация прекарах в строеж на звукозаписно студио, което да бъде напълно адекватно на нашите нужди, заяви в интервю за БГНЕС известният рок музикант и композитор Николо Коцев.

„Най-важното е това, че групата вече ще има дом, защото аз съм свикнал да работя в собствено студио и цялата ми продукция е издадена така. Този нов албум, въпреки моята стратегия да работим само на български, ще бъде на английски език. Искам малко да разширя периметъра ни на действие“, сподели за новия си проект музикантът.

Както стотици други артисти, корона-кризата не го е подминала, а за периода на ограничителните мерки той също не е имал никакви работни ангажименти. Това обаче вече е променено, а още на 26 септември (събота), „Кикимора“ ще забие на бирения фест на стадион „Юнак“ от 20.00 часа.

Ограничителните мерки, признава творецът, са се отразили пагубно на бранша.

„Спряха всички събития, рок-фестивали – навсякъде, когато хората можеха да се събират и да слушат хубава музика. Групите загубиха възможността да свирят пред публика, което означава, че целият този бранш рухна в страшни мъки. Десетки хиляди души, които са в периферията, но заедно с бранша – озвучители, организатори, осветители, транспорт – всичко това беше нулирано. Браншът страда много“, каза още Николо Коцев.

Според него държавата е положила усилия за подпомагане на творците, но някои са останали извън мерките.

„Организации като „Музикаутор“ предложиха стипендии за хора, искащи да създават. Министерството на културата излезе с програма, с която, доколкото разбрах, 3 хил. свободни артисти ще получат до 4 хил. лева помощ за създаване на проекти. И в други страни браншът страда страхотно, но в момент на война, защото това водим с коронавируса, трябва да се гледат най-важните неща. Всичко друго, което е второстепенно страда“, посочи още рокаджията.

„Надявам се, че скоро ще се намери лекарство и ваксина. Аз лично смятам, че до 5-6 месеца нещата ще се нормализират“, коментира още той епидемията от вируса.

Музикантът има и позиция по повод на общественото недоволство, което от месеци и по улиците и площадите.

„Аз съм живял дълго време в чужбина и съм свикнал да спазвам правилата. Нищо не ми е дошло на готово, от семейство без средства съм и всичко, което съм постигнал, съм го постигнал с честен труд. Според мен хората, които се трудят, имат инициативи, образовани са, мислят и работят непрестанно, винаги намират начин да постигнат някакво ниво на спокойствие в живота – финансово, семейно и да се реализират като професионалисти. Според мен хората, които винаги намират някой друг да е виновен за техните неудачи, в която и да е държава, с което и да е правителство, те винаги ще се оплакват. Не съм политик и не знам дали управляващите в момента са хора с нужните достойнства, не искам да съдя направеното и ненаправеното. Представете си обаче един свят, в който всеки се събужда и спазва закона. Не може да криеш данъците си от държавата, не може да плащаш 10% данък общ доход и да очакваш, че ще живееш добре“, смята Николо Коцев. /БГНЕС