Нинова предложи ПГ на БСП да напусне Народното събрание - видео

Предлагам ПГ на БСП да напусне парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на Националния съвет на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова поиска това да бъде обсъдено.

„Ще ви предложа нещо, някои може да го определят като крайно решение”, заяви Нинова пред Националния съвет. Тя добави, че знае за различните мнения в партията по този въпрос, но предложи на Националния съвет едно предложение-решение от Изпълнителното бюро.

Нинова изброи и аргументите за напускане на ПГ. Законодателният орган се ползва с 8% доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки в интерес само на определени партии и на техните партийни интереси”, заяви тя и допълни, че те нямат място и в тези договорки, и в този тип законодателство. Нинова подчерта, че парламентът се е превърнал в място, където се водят жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само народните представители, но и цялото българско общество в една парламентарна република.

Тя предложи Националният съвет да обсъди този въпрос.

„Поставяме на управляващите няколко условия, ако решим Националният съвет, групата и БСП да напуснат българския парламент, а те са: Избор на нова ЦИК, отмяна на гласуванията - срамните, позорните и среднощни гласувания от онзи ден, връщане на преференцията на равнищата, на които беше преди гласуването онзи ден и започване отново на дебата за машинното гласуване; връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред ВАС с касационна жалба. Това са нашите условия. Ще подложим това на дискусия разбира се, но търсим вашата подкрепа, защото моментът в България е изключително важен. Виждате както недоволство има от тези решения, които не касаят една или друга партия, касаят държавата, държавността, правовия ред и правата на всеки един обикновен български гражданин, да бъде свободен българин”, заяви тя пред Националния съвет на партията. /БГНЕС