Нова дясно-консервативна партия ще бъде сформирана в Германия

Германската дясна консервативна група Werteunion ("Съюз на ценностите") обяви, че е решила да основе нова политическа партия, съобщи "Билд".

Членовете на движението "Вертеунион" дадоха на председателя Ханс-Георг Маасен мандат с голямо мнозинство да инициира основаването на "консервативно-либерална" партия, според изявление на групата. Маасен е бивш служител на вътрешната сигурност, който е настроен против имиграцията.

Партията ще бъде основана бързо, за да може да участва в провинциалните избори в Тюрингия, Саксония и Мекленбург-Предна Померания през септември. Ходът може да дойде веднага през февруари, според източници, запознати с въпроса.

Със създаването на нови партии политическият пейзаж на Германия рискува да се разцепи допълнително след формирането на Алтернатива за Германия (AfD) преди 11 години, което отне гласовете на традиционните партии като като Германската социалдемократическа партия и Християндемократическия съюз.

Сахра Вагенкнехт, известна фигура в крайната левица в Германия, също създаде своя собствена партия в началото на януари.

Членове на "Вертеунион" взеха участие в неотдавнашна конференция с десни екстремисти в Потсдам. /БГНЕС