Нови машини за 2 октомври няма да се купуват, пощите не могат сами да ги транспортират

В законовия срок има регистрирани в районните избирателни комисии два инициативни комитета за издигане на независими кандидати за участие в изборите. Единият е в 25 МИР София, а другият — във Варна. Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

"От 24 август ЦИК започна да приема документи за регистрация на неправителствени организации за участие в изборите с наблюдатели", каза Матева и уточни, че до момента са подадени заявления от четири организации. Тя уточни, че все още няма регистрирани организации, защото тече проверка на подадените лица, които следва да бъдат регистрирани.

Броят на машините за гласуване в и извън страната е по предварителни избирателни списъци и по предварителни данни за гласували избиратели в страната, което означава, че тази бройка може да претърпи промяна в зависимост от броя на подадените заявления за гласуване извън България и обявените окончателни избирателни списъци.

„Но така или иначе общият брой е 10 993 към момента, а на изборите на 11 юли са били 10 937 машини, тоест разликата не е особено голяма и не сме намалили рязко броя на машините, с които ще се гласува в тези избори“, съобщи тя.

„От Главна дирекция ГРАО информираха, че са активни няколко начина за проверка на избирателите – в коя избирателна секция на кой адрес могат да гласуват“, заяви Матева, като допълни, че подробна информация може да бъде видя в сайтовете на ГРАО и на ЦИК.

Матева съобщи, че от 23 август на интернет страницата на ЦИК е активна възможността всеки избирател да извърши проверка дали фигурира в подписката на някоя партия или коалиция и ако намери името си, но не се е подписал в подкрепа на регистрацията, жалбите трябва да бъдат адресирани до Комисията за защита на личните данни.

Цветозар Томов, също заместник-председател на ЦИК, каза, че официални резултати от преброяването през 2021 г. не са обявени и поради тази причина ЦИК не може да стъпи на тях и да преизчисли мандатите за настоящите избори в избирателните райони. „След обявяването им, това ще бъде направено на първия следващ избор, който се проведе в страната“, обясни той.

По отношение на гласуването извън страната периодът, в който се намираме, е основно период на подаване на заявления за гласуване извън страната, като те се подават основно на страницата на ЦИК. „Върви и процес на създаване на предварителна организация за разкриване на секциите, които са обявени с нашето решение 1236 на базата на резултати от предишни избори или поради наличието на дипломатическо и консулско представителство“, каза той и обяви, че до момента са подадени 18 109 потвърдени заявления извън страната, като тази бройка постоянно се променя.

По думите на Томов броят на подадените заявления до момента е по-нисък от този на изборите през април, юли и ноември 2021 г., като причината за това е промяната на Изборния кодекс и има възможност за обявяване на секции на база гласували 100 или повече избиратели на предишни избори. „По този начин се намалява мотивацията на хората да подават заявления“, смята той.

Важно е да бъде уточнено, че подаването на заявление не е само с цел откриване на изборна секция, а и за да се направят предварителни списъци, които облекчават работата на комисиите в изборния ден. Освен това избирателите не се налага да попълват декларации в деня на изборите, че не са гласували и нямат намерение да гласуват на друго място, ако вече са подали такова заявление.

На журналистически въпрос, свързан с обществената поръчка за машините за гласуване, Матева отговори, че до събота могат да се подават оферти, които в неделя ще бъдат отворени за преглед, след което ще бъдат водени преговори.

Договор с избрания изпълнител може да се очаква да бъде сключен във вторник или в сряда.

Машините, на които ще бъде инсталирана демо версия за пробно гласуване, са част от предмета на обществената поръчка и когато изпълнителят бъде избран започва да тече срока за инсталирането на демо версията.

„Заявени са много по-висок брой машини отколкото ние сме предвидили за тази кампания, но ще го редуцираме и съответно ще се направи график на общините от областните управи“, каза тя.

Матева уточни, че държавата притежава 12 837 машини и те са достатъчни. По тази обществена поръчка няма да се купуват нови машини, а ще бъде извършено инсталирането на софтуера на демо версията на машините, както и транспортирането. В рамките на обществената поръчка ще бъдат наети и техници за обслужването на машините в изборния ден както в страната, така и в чужбина.

До обявяването на обществена поръчка се стига заради краткия срок и невъзможността дейностите по техническо-организационното обслужване да бъдат извършени от изпълнителната власт. Матева съобщи, че в ЦИК е получен отговор от Министерството на транспорта, че държавното дружество „Български пощи“ не може да организира само целия транспорт. /БГНЕС