Новите депутати прекрачиха прага на 45-я парламент

Народните представители пристигнаха в сградата на парламента на пл. Народно събрание, те направиха и първите си коментари, предаде репортер на БГНЕС.

Проведохме разговор и премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато ситуацията го изисква. Това заяви преди да влезе в парламента номинираният за министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов.

Разбира се, че смятам, че съм подготвен, аз съм от 20 години в политиката, допълни Митов. Като първа политическа партия сме и трябва да сме наясно, че трябва да подходим сериозно, да проведем консултации, има си процедура, обясни Даниел Митов. Според него, ще бъде много сложно при всички положения. Но сме длъжни да направим всичко възможно. Тепърва предстоят консултации, надявам се да стигнем до конструктивни разговори, заяви Митов. Длъжни сме да предложим ясен, добър, експертен кабинет, който да бъде преведе държавата през кризата, подчерта той.

От този парламент ще се изискват бързи и смели решения. Това заяви Десислава Атанасова, която бе номинирана от премиера Бойко Борисов за председател на ПГ на ГЕРБ. „Готови сме да подадем ръка и с опита си да допринесем за работата на НС. За нас властта никога не е била самоцел, доказвали сме го многократно“, каза Атанасова. Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъдат конструктивна опозиция. Досега беше лесната част, даваха се обещания преди изборите. Сега предстои трудната част, добави още Атанасова.

Не сме водили преговори с „Има такъв народ“ в смисъл на структурирани политически разговори. Това заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Иванов посочи, че тяхната формация има ясни предизборни ангажименти и програма, към които ще се придържа. Той определи съдебната реформа като един от важните приоритети, които трябва да се обсъжда от това НС.

Засега „Има такъв народ“ е доста мълчалив. Ще дойде момент, която предложената от нас подкрепа ще бъде добре дошла за тях. Това заяви Кристиан Вигенин, който е предложен от БСП за заместник-председател на НС. „Ние сме трета политическа сила, ние сме част от това мнозинство, което е срещу досегашната политика и модел. Искаме заедно да работим за неговото разграждане“, каза Вигенин. Позицията на БСП е ясна: няма как да подкрепим ГЕРБ отново да ръководи парламента. „Твърде голям брой хора казаха на тези избори, че не искат управление на ГЕРБ. Тези усилия са безпредметни. Ако имаше шанс ГЕРБ да управлява, кандидат за премиер щеше да е Борисов“, каза още Вигенин. Никой не е самоцелно в този парламент от нас, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън”.

Тук сме да защитим българските граждани, малките фирми, превозвачите, хората в туристическия бранш, поели сме конкретни ангажименти, добави Манолова.

Нашите предложения ще бъдат успешни, въпросът е дали ще получат подкрепа от останалите. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ.Нашето намерение е да се опитаме да възстановим политическия диалог, независимо кой ще е управляващ и кой опозиция, добави Биков. Ще поканим на консултации политическите сили, които смятаме, че може да ни подкрепят. Предложили сме състав и структура на правителството, средносрочна и дългосрочна програма. Длъжни сме да положим всички усилия да поемем отговорност да бъдем първа политическа сила, каза още Биков.„Нашата основна цел е възстановяването на парламентарната република. От 3 години говорим за това“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Той заяви, че няма контакти със Слави Трифонов.

„Намираме се в много тежка криза – социална, икономическа, здравна. България има нужда от управление. Предстои да вземем важни решения по плана за възстановяване на страната“. Това заяви Цецка Бачева, което е предложението на „Демократична България“ за заместник-председател на НС.

Най-голямата група от така наречената опозиция трябва да излъчи премиера. Това заяви Татяна Дончева, която е предложена за заместник-председател на НС от „Изправи се! Мутри вън!“. Според нея за формирането на бъдещо правителство ще се изисква „политическа сръчност“. Дали такава има, ще стане ясно до няколко дни. „Мълчанието може да означава и това, че не знае какво да се прави“, каза Дончева. Тя се пошегува, че „Изправи се! Мутри вън!“ имат министри и министри-председатели за няколко правителства. „Това е много труден парламент, ще ми трябва няколко дни, за да го преценя. Трябва политическа стабилност и чувство за реалност“, каза Дончева

Няма да коментирам предварително. Това заяви Тошко Йорданов, един от сценаристите на шоуто на Слави Трифонов и важна фигура в неговата партия „Има такъв народ“. „Когато мине заседанието, тогава ще стане ясно какво правим“, добави Тошко Йорданов. Народните представители от групата на „Има такъв народ“ влязоха накуп начело с Йорданов. /БГНЕС