НС прие декларация за присъединяването ни към Шенген

Народното събрание прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В декларацията Народното събрание заявява пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на Европейския съюз за членство на България в Шенген до края на 2022 г. Депутатите се обръщат към парламентите на страните членки да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят принципите на равенство и недискриминация в Европейския съюз. Българският парламент призовава Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на България, с което да гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 г.

В текста се посочва още, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и готовността ѝ е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент. Обръща се внимание на заключенията на мисията експерти на държавите членки под координация на ЕК тази година, която потвърди готовността на България да прилага успешно последните достижения на правото на Шенген. Подчертава се и значението на присъединяването към Шенгенското пространство за българските граждани, за бизнеса и за околната среда, с незабавен ефект върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия Европейски съюз.

Декларацията беше подкрепена единодушно от ГЕРБ-СДС, "БСП за България", ДПС и "Български възход". Против гласуваха от "Възраждане", а "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не бяха в залата и не гласуваха. /БГНЕС