Обявиха енергийните мерките на Берлин за противоконституционни

Сметната палата на Германия смята, че пакетът мерки на правителството срещу енергийната бедност в размер на 200 милиарда евро е противоконституционен. Темата ще бъде разисквана утре в бюджетната комисия на Бундестага.

Планираните за няколко години напред кредити за финансиране на гигантските компенсации на високите енергийни цени противоречат на Конституцията, се казва в 15-страничния доклад на Сметната палата. В основния закон на Германия е записано, че държавният бюджет се изготвя за една календарна година и поетият дълг следва да обслужва годишния бюджет.

Правителството на Олаф Шолц обаче представи плана за компенсации в размер на общо 200 милиарда евро, които да бъдат финансирани чрез кредити още тази година, въпреки че пакетът мерки е предвиден да действа до 2024 година.

Сметната палата критикува правителството, че с плана на практика непрозрачно е изготвило "бюджет в бюджета", при това не за първи път. Непрозрачни според Сметната палата са извънредните бюджети за преодоляване на климатичните промени, за дигитализацията на Германия и за модернизацията на Бундесвера.

Гигантските компенсации предизвикаха негодувание сред останалите страни в ЕС, тъй като се опасяват, че това ще доведе до изкривявания на единния пазар./БГНЕС