Обсъждат изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки

На първото на седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят приемането на нов Закон за виното и спиртните напитки, предаде репортер на БГНЕС.

Вносител на законопроекта е Министерски съвет, предложението е продиктувано от необходимостта да се гарантира развитието на лозаро-винарския сектор, а то идва в изпълнение на препоръки от Европейската комисия.

С приемането на новия закон се очаква да бъде постигнато възвръщане на традиционни пазари на вино и установяване на нови в рамките на единния пазар на ЕС и по света, както и да се създадат ясни, прости и ефикасни правила, осигуряващи баланс между търсенето и предлагането в лозаро-винарския сектор. Очакват се още ограничаване на нарастването на броя на новите лозови насаждения, актуализиране на методите за лабораторни анализи, както и предотвратяване на нелоялни практики, постигане на прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни напитки и винопроизводството.

Етикетирането и представянето на лозаро-винарски продукти, придружителните документи за превоз на лозаро-винарски продукти на територията на страната или на друга държава - членка на ЕС, както и предоставянето на специална гаранция при внос на лозаро-винарски продукти са хармонизирани с правото на ЕС. /БГНЕС