Обстрел на конвои, помощ от САЩ за оръжия, загинали военни

Обстрел на хуманитарен конвой за евакуация на бежанци - предимно жени и деца, причини смъртта на 7 души, сред които дете.

САЩ изпращат 200 милиона долара спешна помощ за военно оборудване на Украйна.

Над 1300 украински войници са изгубили живота си в 17-те дни на военни действия в Украйна.

Агенция БГНЕС обобщава най-важните акценти от изминалото денонощие от войната в Украйна.

- Русия обгражда Киев -

Руските сили настъпват все по-близо до столицата от север, запад и североизток. В събота руските войски разрушиха летище в град Василков, южно от града. Съветникът на Володимир Зеленски - Михаил Подоляк, съобщи, че Киев вече е фактически "под обсада", докато армията и доброволците се готвят да защитават града, улица по улица.

- САЩ разрешиха военна помощ от 200 милиона долара -

Президентът на САЩ Джо Байдън разреши 200 милиона долара за допълнително военно оборудване за Украйна. Това е втори пакет с помощ след първия от 350 милиона долара - най-големият подобен пакет в историята на САЩ.

- Украйна: руснаците застреляха 7 евакуирани -

Руски войници са обстреляли хуманитарен конвой за евакуация на бежанци - предимно жени и деца. Това е причина за смъртта на седем души, една от жертвите е дете, съобщи военното разузнаване на Украйна.

- 1300 украински войници са убити -

"Около 1300" украински войници са били убити от началото на инвазията, каза президентът Володимир Зеленски. Русия заяви на 2 март, че е загубила 498 войници, но Зеленски каза, че цифрата е по-близо до 12 000. Най-малко 579 украински цивилни са убити, съобщи ООН.

- Френски, немски призив за прекратяване на обсадата -

Лидерите на Франция и Германия призоваха руския президент Владимир Путин да спре обсадата на продължилата повече от седмица обсада на пристанището Мариупол. Жителите са в капан без течаща вода и ток в продължение на 11 дни, и има съобщения за гладуващи хора. Кметът казва, че са убити над 1500 цивилни. По улиците лежат несъбрани трупове.

- Отвлечен кмет -

Руски войници са отвлекли кмета на южния град Мелитопол Иван Федоров, твърдят украински депутати. Високопоставен служител публикува видео, на което се вижда как войници ескортират мъж от сграда, чиято глава е покрита с черна чанта. Зеленски моли Франция и Германия да помогнат за освобождаването му.

- Зеленски видя положителен "сигнал от Русия" -

Подходът, който предприема Москва, е в контраст с по-ранните разговори, на които Москва само „даваше ултиматуми“ и че той е „радостен да получи сигнал от Русия“, след като президентът Владимир Путин каза, че вижда „някои положителни смени" в техния диалог.

- Руски инженери в АЕЦ -

Руските инженери пристигат, за да измерят радиацията в украинска ядрена централа, чието превземане предизвика международна тревога, твърдят официални лица.

- Ударена болница за рак -

Болница за лечение на рак и очна клиника са пострадали при бомбардировките на град Николаев, близо до стратегическото черноморско пристанище Одеса, няколко дни след обстрела на родилна болница в Мариупол. Украйна твърди, че джамия, в която около 80 цивилни граждани, включително някои турски граждани, се приютяваха в Мариупол, е била обстрелвана, но човек, отседнал там, отрича доклада, казвайки, че бомбата е паднала на 700 метра.

- Космическата станция в опасност -

Ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос предупреди, че западните санкции могат да доведат до катастрофа на Международната космическа станция. Дмитрий Рогозин съобщи, че санкциите засягат доставките на руската част на станцията, което коригира орбитата на станцията.

- Абрамович дисквалифициран -

Бордът на Висшата лига дисквалифицира Роман Абрамович като директор на футболен клуб Челси, след като руският милиардер беше поставен под западни санкции. Абрамович вече обяви намерението си да продаде клуба.

- Без "Трета световна война" -

Президентът на САЩ Джо Байдън отново изключи всяка пряка намеса от страна на Съединените щати за спиране на инвазията на Русия в Украйна, предупреждавайки, че подобен конфликт, противопоставящ алианса на НАТО срещу Кремъл, "е начало на Трета световна война".

- Отхвърлени твърдения за биологични оръжия -

Западните страни отхвърлиха руските твърдения, че САЩ и Украйна са проучвали биологически оръжия с помощта на прилепи за водене на биологична война. Посланикът на Великобритания в ООН казва, че твърденията са "пълна глупост".

- 2,5 милиона бежанци -

Повече от два милиона и половина души са избягали от "безсмислената война" в Украйна, съобщи ООН. Повече от половината от тях са отишли в Полша. /БГНЕС