Очаква се окончателната присъда на Ратко Младич

Днес в Хага трябва да бъде прочетена последната присъда срещу Ратко Младич. Повече от четвърт век, след като са преживели най-тежките ужаси, мюсюлманските жертви на босненската война се надяват, че международното правосъдие ще потвърди доживотната присъда срещу бившия командир на босненските сърби, съобщава „Евронюз“.

През 2017 г. той беше осъден на първа инстанция от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия на доживотен затвор по десет точки, включително геноцид за клането на босненци в Сребреница.

"Младич започва, под контрола на подчинени офицери, мащабна, добре организирана операция, в която избива повече от 7000 мъже и момчета за няколко дни и насилствено изселва над 30 000 жени, деца и възрастни хора от територията". заяви прокурорът Дермот Грум по време на процеса.

Въпреки че първото обвинение срещу Младич датира от 1995 г., процесът започва едва през 2012 г., година след залавянето му, след като се крие 15 години.

В допълнение към клането в Себреница, той е осъден и за четири военни престъпления и пет престъпления срещу човечеството.

Защитата обжалва присъдата по здравословни причини на 78-годишния задържан. В същото време прокуратурата подаде жалба за неговото осъждане по второ обвинение за геноцид за клането в Приедор, където са убити или изчезнали над 3000 мюсюлмани и хървати и 50 000 са изселени.

"Искаме да бъде потвърдена доживотната му присъда и се надяваме да бъдат добавени допълнителни обвинения за геноцид в град Приедор и другаде. Ако има справедливост, това ще се случи", казва Када Хотич, който е загубил две от децата си в Сребреница

Присъдата ще сложи точка на историята на този, когото наричат „Касапинът на Балканите“./ БГНЕС