Официално: UBS придоби Credit Suisse

Швейцарската национална банка обяви официално тази вечер сливането на двете най-големи банки в страната - UBS и Credit Suisse (CS). UBS се съгласи да закупи всички акции на Credit Suisse на цена от 0,5 швейцарски франка всяка. По този начин общата сума на сделката ще надхвърли 2 млрд. долара.

Националната банка заяви, че сделката вече е одобрена от всички регулаторни органи както в Швейцария, така и в САЩ и Европа. Правителството на страната чрез Националната банка също така ще предостави на UBS цялата необходима подкрепа за завършване на сделката, се казва в изявлението на кабинета. Освен това Credit Suisse и UBS могат да получат заем в размер на 100 млрд. швейцарски франка при привилегировани условия, за да поддържат нивата на ликвидност. UBS е получила гаранции от правителството за обезщетяване в случай на финансови загуби от придобиването на губещи активи от Credit Suisse на стойност 9 млрд. франка.

Президентът на Швейцария Ален Берсе заяви пред медиите, че "поглъщането на Credit Suisse от UBS е най-доброто решение" в настоящата ситуация". Министърът на финансите на страната Карин Келер-Зутер заяви, че правителството "съжалява", че Credit Suisse не е в състояние да разреши проблемите си самостоятелно. Сега властите очакват UBS да докладва за бъдещите необходими съкращения на работни места в резултат на сливането на двете банки./БГНЕС