ООН прие бюджета за 2021 година

На заседание на 31 декември Общото събрание на ООН прие бюджета за 2021 г. на обща стойност 3,21 млрд. долара. 168 държави подкрепиха основния финансов документ на организацията, само две бяха против - Израел и САЩ, съобщава ТАСС.

Одобреният бюджет стана вторият по големина от 50 години насам, „който ще държи вратите на ООН отворени, а нейните служители ще могат да работят в условията на пандемия и продължаващо недофинансиране“, заяви пресслужбата на ООН.

В речта си постоянният представител на САЩ при ООН Кели Крафт остро разкритикува документа. Според нея това е „компромис, който разпространява срамно наследство от омраза, антисемитизъм и антиизраелски пристрастия“.

"Съединените щати отхвърлят тези усилия и призоваха за това гласуване, за да стане ясно, че ние се придържаме към нашите принципи, отстояваме това, което е правилно, и никога не приемаме консенсус в името на консенсуса," каза тя.

„Твърдо вярващи в ООН, САЩ са и винаги са били най-големият и най-надеждният й партньор“, продължи Крафт, припомняйки, че американският принос „покрива 25% от всички мироопазващи разходи и над 9 милиарда долара годишно в подкрепа на хуманитарни операции“.

Този ангажимент няма да се промени в резултат на моето гласуване," каза тя. "Съединените щати се ангажират да използват правилно бюджета, осигурявайки ефективност, рентабилност на разходите и по-голяма рационализация. /БГНЕС