Орбан: Унгария не иска обща граница с Русия

Унгария няма интерес да има обща граница с Русия, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан. Той обясни, че иска между Унгария и Русия да има територия на друга държава.


Орбан повдигна темата по време на организирана среща с журналисти относно резултатите от работата на кабинета му в края на годината. Той беше попитан как вижда границите на съседна Украйна в бъдеще. Той отговори, че Унгария предпочита да мисли само за своите граници. "Тя гледа отвъд границите си само с една мисъл: най-важното е Унгария да няма граница с Русия", увери той.

Според Виктор Орбан Унгария е "заинтересована от това, че между нея и Русия винаги да има територия, контролирана от друга държава". "Големите момчета са съгласни с всичко останало", добави унгарският премиер, без да уточнява кого има предвид.

По време на пресконференцията г-н Орбан постави въпроса дали бойните действия в Украйна трябва да се наричат "война". Според него терминът "специална военна операция" е по-подходящ. По време на срещата си с Владимир Путин през октомври унгарският премиер също нарече боевете в Украйна "военна операция". През декември ЕС не успя да постигне съгласие по пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, тъй като инициативата беше блокирана именно от Виктор Орбан./БГНЕС