Бившият френски премиер Франсоа Фийон с присъда за затвор

Френският апелативен съд потвърди днес присъдата срещу бившия министър-председател Франсоа Фийон по делото за фиктивна работа на съпругата му, докато е заемал високия държавен пост.

Но съдът намали присъдата му на четири години затвор, от които три години условно.

Разкритията за проверката се отразиха на президентската кампания на консерватора Фийон през 2017 г. и дадоха зелена светлина на центриста Еманюел Макрон, припомня БГНЕС.

През 2020 г. Фийон бе признат за виновен от съд от по-ниска инстанция и осъден на пет години затвор, три от които условно.

По време на апелативното заседание през ноември прокурорите заявиха, че има ясни доказателства, че Фийон и неговият заместник като депутат от департамента Сарт, Марк Жуло, са наели съпругата на Фийон Пенелоп за "неосезаема" или "несъществена" роля на парламентарен асистент между 1998 и 2013 г.

Освен лишаването от свобода и глобите, през 2020 г. Фийон и Жуло бяха осъдени да изплатят повече от един милион евро на долната камара на Националното събрание на Франция.

Съдът забрани също така на Фийон да заема публични длъжности в продължение на 10 години, а Пенелоп - действащ местен съветник, получи забрана за две години.

Пенелоп е имала и работа като "литературен консултант" в списание Revue des Deux Mondes - собственост на Марк Ладре дьо Лашарие, описана от прокуратурата като "индулгенция" за приятеля му Фийон.

Самият Ладре дьо Лашарие се призна за виновен по време на процеса през 2018 г., в който призна, че работата е била частично фиктивна.

Пред апелативния съд семейство Фийон се придържаха към защитата си, че работата на Пенелоп "на терен" в Сарт е била "несъществена", но много "реална".

Адвокатите им атакуваха "медийната лудост" около "Пенелопгейт", както бе наречен скандалът при избухването му.

След като се оттегли от политиката, Фийон заемаше длъжности в управителните съвети на руския нефтохимичени гигант "Сибур" и въглеводородната компания "Зарубежнефт".

Той напусна и двата поста след нахлуването на Русия в Украйна. /БГНЕС