Осъдиха Навални, ще лежи в колония

Симоновският съд в Москва замени условната присъда на Алексей Навални от 3,5 години по делото „Ив Роше” на ефективна, съобщи ТАСС.

Съдът реши да удовлетвори искането на Федералната служба за изтърпяване на наказанията за замяна на условната присъда на Алексей Навални. До влизането в сила на присъдата Навални ще остане в следствения изолатор. След това в рамките на 10 дни ще бъде преведен в колония с общ режим. Дотогава Навални ще има право на кратки свиждания с роднини и други лица. Съдът ще съобщи допълнително в коя колония ще бъде изпратен осъденият. Навални трябва да прекара там 2,8 години. Съдът отбелязва позицията на защитата, според която Навални не се е укривал от органите за изтърпяване на наказанията, а се е намирал на лечение в Германия. Адвокатът на защитата заяви, че ще обжалва присъдата. Междувременно привърженици на Навални призоваха гражданите в Москва да излязат незабавно на протест срещу решението на съда. Защитата на Навални По време на своята защитна реч блогърът заяви, че целта на процеса срещу него е да сплаши руснаците. Той отправи остра критика срещу руското правителство и президента на страната Владимир Путин. Съдът го призова да говори само по същество по делото. Навални се възпротиви срещу решението на ЕСПЧ по делото "Ив Роше". "Те искат да ме затворят по дело, по което вече съм признат за невинен. ЕСПЧ е част от съдебната система, тъй като Русия е член на Съвета на Европа", каза той. Навални похвали участниците в протестните митинги в страната. Според политика в Русия "има много хубави неща". "И най-хубавото са хората, които не се страхуват, не затварят очи и няма да дадат страната ни на шепа хора, които искат да я заменят за дворци и аквапаркове", каза политикът, позовавайки се на разследването на Фондацията за борба с корупцията относно имението край Геленджик. Опозиционерът осъди руската правосъдна система. "Това се случва, когато беззаконието и произволът са същността на политическата система. Но по-лошо - когато беззаконието и произволът са облечени в прокурорска и съдийска мантия", подчерта Навални.

Политикът изрази надежда, че сънародниците му няма да видят в процеса "сигнал, че човек трябва да се страхува". Алексей Навални отбеляза още в речта си, че руските власти се опитват да го осъдят с „маниакално упорство“. "Причината за всичко това е омразата и страхът на един човек, живеещ в бункер", обясни опозиционерът, имайки предвид руския президент Владимир Путин. „Нанесох му смъртна обида с факта, че оцелях“, добави Навални. Според политика Путин „ще остане в историята именно като отровител“. Кремъл иска затопляне със Запада, но не е склонен да слуша за Навални Кремъл се надява съдбата на опозиционера Алексей Навални, чийто арест предизвика мащабни протести и осъждане от страна на Запада, да не повлияе на връзките на Русия с Европа. „Надяваме се, че такива глупости като свързването на перспективите за отношенията между Русия и ЕС с обитател на център за задържане няма да се случат“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Съдебното заседание и коментарите на Песков идват дни преди посещението в руската столица на ръководителя на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел. Очаква се испанският дипломат да постави въпроса за задържането на Навални по време на разговори с руския външен министър Сергей Лавров в петък. Песков заяви, че Москва очаква срещата с Борел като възможност за възстановяване на връзки с Европа, които са "незаслужено и неоправдано" охладени. Той добави, че докато Москва е "готова да направи всичко", за да развие връзки с ЕС, Кремъл "не е готов да слуша съвети" по въпроса за Навални. Захарова с остра реакция срещу чуждите дипломати От своя страна руското външно министерство видя опит за намеса във вътрешните работи на страната с присъствието на чужди дипломати от около 20 страни на заседанието по делото. Сред тях имаше и представител на България.

„Появата на дипломатите в съда срещу Навални не е просто намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Това е саморазобличаване на нелицеприятната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите да сдържа Русия. Или това е опит за психологически натиск върху съда?“, написа във Фейсбук говорителят на руското МВнР Мария Захарова. Посолството на САЩ в Москва възрази, заявявайки, че това е стандартна практика на дипломатическите представителства в цял свят – да наблюдават съдебни процеси в приемащата държава. Берлин, Лондон и Вашингтон с призиви да се освободи Навални Държавният секретар на САЩ, външните министри на Великобритания и Германия призоваха властите в Русия незабавно да освободят Алексей Навални. „Присъдата срещу Алексей Навални е жесток удар срещу ясно разписаните и защитени от закона права и принципа на върховенството на закона в Русия. Още през 2017 г. Европейският съд по правата на човека разкритикува този процес като произволен. Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно”, написа Хайко Маас в профила си в Туитър. Британският външен министър Доминик Рааб също призова да бъде освободен Навални, както и арестуваните по време на протестните акции в страната. Американският държавен секретар Антъни Блинкен осъди решението за ефективната присъда срещу Навални и поиска той да бъде освободен.

"Повтаряме призива си към руското правителство незабавно и безусловно да освободи г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, задържани неправомерно през последните седмици заради упражнените от тях права, включително правото на свобода на изразяване и на мирни събрания" каза Блинкен. Той напомни, че Москва "има международни задължения да зачита равенството пред закона и правото на свобода на изразяване и мирни събрания". Арестът Известният блогър и опозиционер Алексей Навални бе арестуван на 17 януари на летище Шереметиево, веднага след като стъпи на руска земя. Той се върна в родината си след лечение в Германия заради отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок. Причината за задържането му е многократно нарушаване на изпитателния срок на условните присъди. Навални има две условни присъди по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли. Навални заяви, че не се признава за виновен и смята съдебното преследване за политически мотивирано. Международната общност реагира незабавно на арестуването на опозиционера и призова властите в Москва да го освободят незабавно. Два последователни уикенда на територията на Русия се проведоха протестни акции с искане за освобождаването на Навални, вследствие на което имаше хиляди задържани по обвинение за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Навални – символ на протестите От няколко години Навални е символ на протестното движение на Русия, след като набра популярност като антикорупционен блогър и ръководещ антиправителствени улични митинги. Екипът на Навални публикува в YouTube разследвания за богатството на руските политически елити, някои от които събират милиони гледания. Заради това той се превърна в обект на съдебни дела, полицейски набези и затворнически арести. Навални никога не е заемал изборна длъжност. Той стана втори на гласуване за кмет на Москва през 2013 г., но му беше забранено да се изправи срещу Путин на президентските избори през 2018 г. Неговите съюзници също често са възпрепятствани да се кандидатират за избори. През 2019 г. на няколко съюзници на Навални беше забранено да се кандидатират за градския съвет на Москва, което предизвика масови митинги в столицата, продължили няколко седмици. Наблюдатели казват, че Кремъл е изправен пред избор днес: или Навални да бъде оставен се разхожда свободно и Кремъл да поеме риска да изглежда слаб, или да бъде арестуван пред стотици хора и камери, предизвиквайки протест на опозицията. /БГНЕС