Осем работни групи започват работа по нов Закон за туризма

Осем работни групи в сферата на туризма започват работа по изготвянето на текстовете по новия Закон за туризма от следващата седмица, каза презседателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров.

Над 300 души - представители на фирми, неправителствени организации и експерти са проявили интерес да участват в законотворчеството.

Работните групи са от хотелиери, ресторантьори, туроператори, планински водачи и екскурзоводи, управление на собствеността, образование в туризма, кадрова политика, маркетинг и реклама. Предстои да бъде направен анализ на сега действащия закон, както и да бъдат изготвени конкретните предложения за нов, по-добре работещ закон за туризма. Той трябва да бъде готов до края на годината.

"Това означава, че за пръв път от много години браншът гледа в една посока и хората, участниците и фирмите разчитат на една нова нормативна уребда, която да им помага да се развиват", заяви Димитров пред БНР.

Подготвя се и обединението на браншовите организации в една или четири на брой националнопредставителни организации:

"Ще отговарят за рекламата, една част от бюджета задължително ще отива за образование, ще има глава, която ще помага за членуване в световни организации. Една единна браншова организация би решила проблема и с туристическата полиция, и с работата на черно, би направила така, че браншът да има правила, които се съблюдават отвътре", коментира още председателят на комисията пред националното радио. /БГНЕС