От март 2024 г. влизаме във въздушния и морския Шенген с Румъния

Румъния и България постигнаха споразумение с Австрия за присъединяване към европейското Шенгенско пространство за свободно движение по море и въздух през март 2024 г., съобщи румънското правителство, цитирано от АФП. "След 13 години Румъния най-накрая ще се присъедини към Шенген! Имаме политическо споразумение за това", написа румънският премиер Марсел Чолаку във Фейсбук.


Румънското правителство заяви , че е постигнато "политическо споразумение" между трите страни за разширяване на зоната "до въздушните и морските граници" на Румъния и България "от март 2024 г.". Въпросът за отварянето на сухопътните граници е отложен до обсъжданията, които ще се проведат през следващата година.


Австрия, която преди година наложи вето на влизането на двете страни, в началото на декември представи идеята за това, което нарече "Въздушен Шенген". Тя заяви, че е готова да смекчи правилата, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС. Румъния и България, и двете членки на ЕС от 2007 г., бяха отхвърлени в края на 2022 г. от огромната зона, в рамките на която повече от 400 милиона души могат да пътуват свободно без контрол на вътрешните граници. На молбите им бе наложено вето от Австрия, която от години се оплаква, че трябва да се примирява с непропорционално голямо количество нелегална имиграция в резултат на лошо защитените външни шенгенски граници. Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и техните асоциирани съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. /БГНЕС