Отбелязваме Деня на железничаря

По традиция от средата на миналия век, професионалният празник на българския железничар се отбелязва в първата неделя на месец август. Изборът на деня е повлиян от факта, че в началото на август 1888 година железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за експлоатация, и жп линията Русе-Варна е откупена от държавата. През същата година е подписан указ, с който е създадена нова държавна компания – Български железници.

На 1 август по случай Деня на железничаря, от 12.00 до 16.00 ч., ДП НКЖИ и Клуб „Железопътен моделизъм България“ организират Ден на отворените врати на помещенията на клуба на Централна гара – София (западна страна, партер).

В клуба са изложени модели на български подвижен състав - парни локомотиви серии 13, 14, 15, 16 и др., дизелови и електрически локомотиви серии 04, 46, 52, 55 и най-новата придобивка на бълграските жп моделисти - модел на електрически локомотив серия 42 "Ламинатка". Моделите се движат върху макети, пресъздаващи българска железопътна инфраструктура - гарите Плевен, Алдомировци, Вакарел, Гавраилово и др. в мащабите ТТ и НО, и типична немска гара и ландшафт в мащаб N.

Посетителите ще могат да разгледат изложените макети и да управляват макетите на влакове.

Гостите ще могат да пускат и свой подвижен състав на клубните макети, при условие че колелата на моделите са почистени. /БГНЕС

Тагове: