Отец Спас Рангелов: Възкресението на Лазар показва, че за Христос няма невъзможни неща

Възкресението на Лазар е напомняне, че за Бог няма нищо невъзможно. Дори Лазар, който от четири дни стои в гроба, може да бъде възкресен от Христос! Това заяви в интервю за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“ в София.

Лазар е роден в град Витания през 3 година от н.е. Той е брат на Марта и Мария и е сред най-близките приятели на Иисус Христос. Когато Христос научава, че Лазар е починал, той се отклонява от пътя си за Йерусалим и отива при тях, за да ги попита къде е неговият приятел. Историята е разказана от в Евангелието на Свети Апостол Йоан.

Христос е обичал много Марта и Мария, техният дом е бил изпълнен от хора, които са оплаквали Лазар. Те последват Христос до гробницата, където е погребан Лазар – по онова време това са били пещери, чиито входове са били затворени с камък. Той е отместен и в нея влиза една от сестрите, която съобщава, че тялото на Лазар е започнало да се разлага. След като неговото тяло е извадено Христос моли двете сестри да махнат повивките, с които то е повито, както повеляват традициите, и казва: Лазаре стани!

Цялата тълпа, която е била с Христос го признава като Спасител. Това се разчува веднага из юдейските земи, тъй като самата Витания е до Йерусалим.

„Христос казва, че Лазар не е умрял, а това ще се случи за прослава Божия, т.е. Бог си го е предвидил предварително, знаейки какво ще се случи именно, за да го прославят като истински Бог. Юдеите, които се колебаят дали да повярват в Христос или да не повярват, след като виждат това чудо започват да го следват“, заяви отец Спас.

Възкресението на Лазар предшества влизането на Христос в Йерусалим, известно като Вход Господен. В града Христос влиза възседнал осле и така се сбъдва казаното от Свети Пророк Захарий: „Дъще сионова твоят Господар идва възседнал осле“.

Юдеите искат да погубят Лазар, защото той е пряк свидетел на чудесата на Христос, но той успява да се спаси на остров Кипър.

„По Божията промисъл той проповядва христовата вяра и става пръв епископ на Кипър, където остава до смъртта си на 60-годишна възраст“ през 63 г., заяви отец Спас.

Църковната и народна традиция

Лазаровден е известен с това, че има и изключително много народни традиции, които са свързани с народния бит и култура, но не с църковния. Отец Спас подчерта, че народната и църковната традиции много често се разминават, като църковната е по-важна за нас.

„От църковна гледна точка ние влизаме в последната седмица на поста, която е изключително важна за нас. Няма нещо, което да е строго определено, освен, че трябва да завършим поста подобаващо и да посрещнем Великден“, каза той.

Отец Спас честити именния ден на всички Лазаровци.

„Свети Лазар да ги пази да бъде над тях. Да не го забравят през годината и да не се сещат за него само в този ден. Нека да помнят, че празнуваме нашите именни дни благодарение на светиите, а не на нас“, каза отец Спас Рангелов. /БГНЕС