Откриха основно реконструирания централен площад в Благоевград

С водосвет и изпълнения на емблемата на града-ансамбъл „Пирин” в Благоевград бе открит изцяло реконструираният централен площад „Георги Измирлиев-Македончето”, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Проектът: „Благоустрояване на градската среда” бе осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж”-2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът е на стойност 5.5 милиона лева. Той включва цялостно обновяване на площада, изграден в годините 1985-1987 г., рехабилитация на пешеходната зона, създаване на достъпна безопасна и уютна градска среда чрез изграждане на съоръжения за улеснен достъп на хората в неравностойно положение до важни обществени, културни и административни сгради. Подобряване на зоните за отдих и развлечения в централната градска част. Изцяло е подменена компрометираната настилка на площада, като изцяло е запазена нейната графична характеристика и цветово решение. Ремонтирано е подплощадното пространство и фонтаните, които вече са хидроизолирани, с художествено осветление и пеещи. Обособени са зони за отдих.

„Това бе един много труден проект, имаше доста предизвикателства, работеше се под напрежение, но важното е, че успяхме. Благодаря и на регионалното развитие като управляващ орган, искам да кажа едно голямо, искрено, огромно благодаря на хората, които преди 30 години изградиха целия този комплекс, дадоха началото на европейската визия на Благоевград. Благодаря на тогавашния кмет Лазар Причкапов, на заместника му по строителството инж. Захари Донев”, каза в словото си кметът на града д-р Атанас Камбитов. Той увери, че са подходили много отговорно при реализацията на проекта, още от началото водещата идея била да не се промени с нищо визията на този комплекс, да не се наруши художественото и архитектурно решение на архитектите Агура и Баров.

„Този площад през всичките тези години бе символ на Благоевград, а един символ не бива да се променя. Проектът, който реализирахме е пример за последователност, приемственост и за надграждане. Обещахме пеещи фонтани и го направихме – за радост на благоевградчани и гостите на града”, завърши кметът. /БГНЕС