Папа Франциск: Да се помолим за единството и мира в Италия

След молитвата "Ангел Господен" папа Франциск отново отправи апел да се молим за мира в Украйна. Срещата, под надслов „Викът на мира“, в която папата ще участва идния вторник, стартира в конгресния център „Ла нувола“ в Рим и ще завърши на 25 октомври, с молитва за мир пред амфитеатъра на Флавий.

"Вдругиден, вторник, 25 октомври, ще отида пред Колизеума, за да се помоля за мира в Украйна и в света, заедно с представителите на християнските църкви и общности и на световните религии, събрали се в Рим за срещата „Викът на мира". Каня ви да се присъедините духовно към тази голяма молитва към Бог: молитвата е силата на мира, нека се молим, нека продължим да се молим за толкова измъчената Украйна."

Загрижеността на епископа на Рим бе насочена и към продължаващия конфликт в Етиопия. "С безпокойство следя продължаващата конфликтна ситуация в Етиопия. Още веднъж прочувствено повтарям, че насилието не разрешава разногласията, а само засилва трагичните им последици. Обръщам се към всички, които имат политически отговорности, за да спрат страданията на беззащитното население и да се намерят справедливи решения за траен мир в цялата страна. Нека усилията на страните за диалог и търсене на общото благо доведат до конкретен път на помирение. Нека на етиопските братя и сестри, така силно изстрадали, да не липсват нашите молитви, нашата солидарност и необходимата хуманитарна помощ.

От прозореца на Апостолическия дворец, папата изрази и болката си поради наводненията, „които засягат различни африкански страни и които причиниха смърт и разрушения. Моля се за жертвите и съм близо до милионите разселени хора, и се надявам на по-големи съвместни усилия за предотвратяване на тези бедствия“.

След молитвата Ангел Господен, отправяйки поглед към Италия в деня, в който новата изпълнителна власт, ръководена от Джорджа Мелони, официално встъпи в длъжност, папата добави:

И днес, когато се слага начало на новото правителство, нека се помолим за единството и мира в Италия. /БГНЕС

Ватикана / Ватикана