Папа Франциск: Общи усилия в борбата срещу насилието над жени

Папа Франциск прие на аудиенция членове от Централната дирекция за борба с престъпността на Италианската държавна полиция по повод Международният ден за премахване на насилието над жените.

В обръщението си папата благодари на полицейските служители за службата, която ежедневно изпълняват „с професионална и човешка отдаденост“, като изтъкна, че силите на реда са институционалната опора срещу „болезнената реалност на насилието срещу жени и момичета, което, за съжаление, е упорито и широко разпространено в обществото“. „Има много жени в отдела за борба с престъпността, които помагат на други жени, могат по-добре да ги разбират, да ги слушат и подкрепят, въпреки че това никак не е лесно на човешко ниво“, отбеляза папата.

За това е важна „целенасочената психологическа подготовка“, а духовният аспект на службата е вътрешната сила, която Исус Христос показа в Своите страдания и предаде на много християнски мъченици светци: Агата, Лучия, Мария Горети, Мария Маинети и др.

„Затова държавата трябва да съпътства процеса на всички етапи, за да може жертвата възможно най-скоро да постигне справедливост. Жените трябва да бъдат „спасени“, тоест предпазени от настоящите заплахи, както и от рецидиви, които за съжаление не са рядкост дори след евентуална присъда.“

Папа Франциск подчерта, че в борбата с насилието над жени ефективната работа на един специализиран орган не е достатъчна: необходими са общи усилия и сътрудничество, създавайки превантивни мрежи. Особено внимание трябва да се обърне на семействата, защото „пандемията с принудителната си изолация изостри определена динамика в тях“. Ключът към подхода към този проблем е противопоставянето на „хедонистичната култура на консуматорството“ чрез образователната работа и възпитание в които човекът и неговото достойнство заеват централно място, подчерта папа Франциск.

Папата посочи примери на светци като сестра Джузепина Бакита (1868-1947), монахия, която е претърпяла насилие, драмата на трафика на хора и която „изкупи напълно себе си, като прие Евангелието на Божията любов и стана свидетел на неговата освобождаваща и изцеляваща сила", посочи папата. Както много друге "светци от съседната врата“, които са изцелени от милосърдието и от нежността на Христос: С живота си те свидетелстват, че не трябва да се предаваме, че любовта, близостта, солидарността на сестрите и братята могат да ни спасят от робство“ . Това са свидетелите, които трябва да бъдат представени на младите хора: истории на жени, които са излезли от тунела на насилието и могат да помогнат да ни попадат в клопките, капаните, опасностите, скрити зад фалшиви модели на успеха. В края на аудиенцията епископът на Рим повери италианските полицаи на небесната грижа на Пресвета Дева Мария и Света Бакита. /БГНЕС, Ватикан нюз