Папа Франциск: Дезинформацията е "първият грях" на журналистиката

Папа Франциск осъди "дезинформацията" и фалшивите новини, разпространявани с цел да се повлияе на общественото мнение, като основно прегрешение на журналистиката, предаде АФП.

"Дезинформацията е първият от греховете, грешките - да кажем - на журналистиката", заяви Франциск пред италиански журналисти на среща във Ватикана за връчване на награда за журналистика.

Сам смятан за изкусен комуникатор, понтификът се върна към термина "грехове", за да изброи четирите прегрешения на медиите, както ги нарече, според превода на Ватикана на коментарите му.

"Дезинформация, когато журналистиката не информира или информира лошо; клевета (понякога се използва това); обида, която е различна от клеветата, но разрушава; и четвъртият е... любовта към скандала".

"Притеснен съм например от манипулациите на онези, които с интерес разпространяват фалшиви новини, за да направляват общественото мнение", каза той, призовавайки за "събуждане на отговорността", особено в момент, когато Европа се бори с продължаващата война в Украйна.

"Надявам се, че ще бъде дадено място на гласовете на мира, на тези, които са ангажирани да сложат край на този, както и на толкова много други конфликти", каза той.

86-годишният Франциск общува интензивно с медиите, откакто през 2013 г. стана глава на 1,3 млрд. католици по света, като в интервютата изглежда непринуден и експанзивен - далеч от предшественика си Бенедикт XVI. /БГНЕС