Папа Йоан Павел II и свещениците педофили - водеща политическа тема в Полша

Въпреки че канонизираният полски понтиф е мъртъв от 2005 г., той се превърна в най-актуалната тема в Полша след експлозивен документален филм, излъчен от американската телевизия TVN, в който се твърди, че когато е бил кардинал в родния си град Краков, е защитавал свещеници, обвинени в сексуално посегателство над деца.

Това предизвика колективен разпад в редиците на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), която е тясно свързана с влиятелната Римокатолическа църква, пише "Политико".
Посланикът на САЩ Марк Бжежински дори беше призован да се яви във външното министерство.
В изявление министерството заяви, че "признава, че потенциалният резултат от тези действия е в съответствие с целите на хибридната война, насочена към предизвикване на разделение и напрежение в полското общество".
ПиС прокара и парламентарна резолюция "в защита на доброто име на папа Йоан Павел II".
"Парламентът [решително] осъжда срамната кампания, провеждана от медиите ... срещу великия папа Свети Йоан Павел II, най-значителния поляк в историята", се казва в резолюцията.
Правителството и свързаните с него медии започнаха мащабна кампания за Йоан Павел II. Гигантска снимка на папата беше прожектирана на фасадата на президентския дворец във Варшава. Общественият телевизионен канал TVP вече излъчва ежедневна проповед на папата.
Всичко това е политическа игра, тъй като ПиС е открила нещо, което се надява да бъде „електорална ракета“ преди изборите, казва Бен Стенли, доцент в Университета за социални и хуманитарни науки във Варшава.
"Защитата на Йоан Павел II дава на ПиС възможност да покаже, че е от правилната страна на спора, който противопоставя автентични полски ценности на нещо неавтентично и подозрително", казва Стенли.
През уикенда министър-председателят Матеуш Моравецки обвини опозицията, че "се срамува от най-важния сънародник в историята на републиката".
През 2015 г., по време на бежанската криза, лидерът на партията обвини мигрантите, че внасят в Европа "всякакви паразити".
През 2020 г. президентът Анджей Дуда, подкрепян от ПиС, спомогна за активизиране на кампанията си за преизбиране, като отправи нападки към активистите на ЛГБТК+ като подкрепящи идеология, която е в разрез с полските ценности.
През последните месеци подкрепяните от държавата медии се вкопчиха в опасенията на опозиционните политици за климата, като ги обвиниха, че целят да принудят поляците да се откажат от любимите си свински котлети и да ги заменят с ядливи насекоми.

"Ще забележите, че дебатът за яденето на насекоми и за живота в 15-минутни градове вече почти изчезна. Йоан Павел II има много по-голям потенциал", казва Стенли.
Въпреки че Полша се секуларизира, с постоянен спад на нови свещеници, намаляване на хората, които посещават неделната меса, и голям брой ученици, които изоставят религиозното образование, страната все още е една от най-католическите в Европа. Църквата все още има огромно влияние сред възрастните хора и хората в по-малките градове и села - електоралните крепости на ПиС.
Опозицията се оказа в затруднено положение; много от нейните поддръжници са по-скоро светски настроени, но партиите не могат да рискуват да обидят религиозните избиратели, ако се надяват да спечелят властта тази есен.
На покойния папа често се приписва, че е допринесъл за падането на комунизма в Централна и Източна Европа; неговите поклоннически пътувания до родината му се смятат за ключов фактор за възхода на профсъюза "Солидарност" през 1980 г. Той остава почитана личност в цялата страна.
Най-голямата полска опозиционна партия "Гражданска платформа" не участва в гласуването на резолюцията за защита на папата. Те обвиниха ПиС в „политически игрички“.
"Вие не искате да защитите Йоан Павел II, а да го запишете в ПиС!" - казаха те. Павел Ковал, депутат от "Гражданска платформа", заяви по време на парламентарния дебат по резолюцията.
Докато опозицията се колебаеше, архиепископ Станислав Гъдецки, ръководител на Епископската конференция на страната, осъди докладите за Йоан Павел II като "шокиращи опити за дискредитиране на неговата личност и дейност, направени под прикритието на загриженост за истината и доброто".
Не само TVN обвинява Йоан Павел II, че си е затварял очите за духовници педофили.
Подобни обвинения се отправят и в новата книга на холандския журналист Екке Овербек "Maxima Culpa: Йоан Павел II е знаел", в която се казва, че когато е бил епископ, Йоан Павел II е премествал свещеници педофили от енория в енория, за да не бъдат разкрити. /БГНЕС

Варшава/ Полша