Папата изми и целуна краката на 12 затворнички

Папа Франциск изми и целуна краката на 12 затворнички в римски затвор по време на ритуал на Велики четвъртък, целящ да подчертае призванието му за служение и смирение, съобщи Washington post.


87-годишният Франциск изпълни ритуала от инвалидната си количка, след като неотдавнашни заболявания усложниха проблемите му с придвижването. Мястото в затвора "Ребибия" беше пригодено да отговаря на нуждите му: Жените седяха на столчета на повдигната платформа, което позволи на папата да се придвижва с лекота от инвалидната си количка, без да се налага да се напряга.

Много от жените се разплакаха, докато Франциск миеше краката им, като нежно изливаше вода върху едно оголено стъпало и го подсушаваше с малка кърпа. Той завърши жеста, като целуна всяко стъпало, като често поглеждаше към жената с усмивка.

Церемонията по измиване на краката на Велики четвъртък е отличителен белег на всяка Страстна седмица и напомня за измиването на краката, което Исус е извършил на 12-те си апостоли по време на последната им вечеря, преди да бъде разпнат.

Франциск направи революция в ритуала във Ватикана, като още от първия си Велики четвъртък като папа през 2013 г. настояваше сред 12-те души да бъдат включени жени и хора от други вероизповедания. Преди това папите извършваха ритуала само за католически мъже в базиликата в Рим.


Всяка година Франциск пътува до затвор, бежански център или място за задържане на младежи, за да подчертае убеждението си, че призванието на свещеника е да служи най-вече на тези, които са в периферията. В кратката си проповед, произнесена непринудено, Франциск обясни значението на жеста.

"Исус се унижава. С този жест Той ни кара да разберем какво е казал: "Не съм тук, за да ми служат, а за да служа", каза папата.

"Той ни учи на пътя на служенето", добави главата на римокатолическата църква./БГНЕС