Папата назначи три жени във ведомството за епископите

Папа Франциск назначи три жени сред членовете на ватиканското ведомство за епископи, това са Преподобните сестри: италианката Рафаела Петрини, Генерален секретар на Губернаторството на град-държавата Ватикана и французойката Ивон Ренгоа, бивша генерална настоятелка на Дъщерите на Мария Помощница на християните. Заедно с тях и италианската мирянка Мария Лиа Дзервино, председател на Световния съюз на католическите женски организации.

Миналата седмица, в интервю за агенция „Ройтерс“, направено от Фил Пулела, папа Франциск говори за назначенията на жени, които след това ще бъдат включени в процеса за избор на нови епархийски пастири. За папата това е „ знак на откритост", като добавя, че за в бъдеще той вижда възможно назначаването на миряни да ръководят отдели като например за Миряните, семейството и живота, отдела за Културата и възпитанието или Ватиканската библиотека.

Другите назначени членове са кардиналите Андерс Арборелиус, епископ на Стокхолм, Швеция; Хосе Адвинкула, архиепископ на Манила, Филипини; Хосе Толентино де Мендонса, архивист и библиотекар на Светата римска църква; Марио Греч, генерален секретар на Синода на епископите.

Заедно с тях и епископите, които ще бъдат издигнати в кардиналски сан в края на август: Артур Рош, префект на Ведомството за божествения култ и дисциплината на тайнствата; Лазарус Юу Хунг-сик, префект на Ведомството за духовенството; Жан-Марк Авелин, архиепископ на Марсилия, Франция; Оскар Кантони, епископ на Комо, Италия. Също така монсеньорите Дражен Кутлеша, архиепископ на Сплит-Макарска, Хърватия и Пол Тиге, секретар на бившия Папски съвет за култура; Преподобният отец Дом Донато Оглиари, абат на абатството Св.Павел извън градските стени и апостолически администратор на териториалното абатство Монтекасино, Италия. /Ватикан нюз