Паравоенни бригади на трактори дефилираха на парад в Пхенян

Северна Корея отбеляза 75-годишнината от основаването си с парад, на който присъстваха лидерът Ким Чен Ун, както и руски дипломати и високопоставена китайска делегация, съобщиха държавните медии в събота. Събитието включваше „паравоенните сили“ на Пхенян, казаха държавните медии, а не войници от редовната армия, и не демонстрираше забранените в страната оръжия, включително междуконтиненталните балистични ракети. Изображения в държавните медии показваха униформени паравоенни бригади, включително някои возещи се трактори или в големи червени камиони, докато Ким, обграден от малката си дъщеря, гледаше усмихнат и ръкопляскане.

Ким се срещна с гостуващата китайска делегация, водена от Лю Гуожун, вицепремиер на Държавния съвет, второто подобно посещение на висши служители от Пекин за шест седмици, след като Пхенян показва признаци на облекчаване на строгия граничен контрол от ерата на ковида. Двете страни обявиха целите си за "по-нататъшно засилване на многостранната координация и сътрудничество" между двете страни.

На събитието присъстваха и руски дипломати, както и руски военен ансамбъл за песни и танци, който пристигна в Пхенян, за да отбележи събитието. /БГНЕС