Паркът на Разлог: Място за релакс и зареждане с енергия

Паркът в град Разлог предлага десетки възможности човек да се докосне до красивото: езерото, есенните багрите на дърветата, влюбената двойка, вечният календар, портите, разказва кореспондентът на БГНЕС за региона.

Разлог е един от малкото градове в страната с езеро в самия център на града. Именно заради това си разположение паркът е притегателно място за отдих и разходка. Наскоро по идея на Община Разлог в парка бе поставена и рамка, където всеки може да си направи снимка спомен като улови мига и емоцията от това красиво място.

„Идвайки тук аз намирам свободата, на която сме свикнали да се радвам, което е добре за психическото ми здраве. Препоръчвам го на всички“, каза пред БГНЕС Таня Хаджиева. Тя добави, че паркът е страхотен, препоръчвайки го като място за зареждане във времето на пандемия.

Едно от любимите места в парка са каменните фигури със зодиакалните знаци според вечния български календар.

На бял пирински камък са изсечени дванайсетте животни: свиня, мишка, вол, барс, заек, змей, змия, кон, коч, маймуна, петел и куче. Те са според годината на раждане.

В Разлог е открит единственият в страната напълно запазен образ на летоброенето, ползвано от българите от древността до началото на националното Възраждане.

Според годината на раждане зодиакалните знаци попадат в един от петте основни елемента: вода, огън, земя, дърво и желязо.

По алеята, по която се влиза в парка, откъм Спортната зала, са показани фотоси от празниците в Разлог и природните му красоти, изложбата е под мотото: „Разлог-древен и млад“.

Не на последно място трябва да се отбележи експозицията „Портите“ в северния край на парка. За разложани портата е символ на входа към дома и семейството. Така паркът е едно хармонично цяло - бижу, което можем да наречем кътче от бленувания рай. /БГНЕС