Парламентът с нов правилник, депутатите си запазиха заплатите -

Депутатите одобриха окончателно новия правилник, по който ще работи 46-то Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

В него народните представители запазиха старите размери на основното си възнаграждение, които остава равно на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Предложението за съкращаване на сумата бе на Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!” и предвиждаше депутатската заплата да е равна на една средна за страната, но 8 гласа „за“, 109 „против” и 31 „въздържал се“ бе отхвърлено.

Според председателя на парламента и депутат от ИТН Ива Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. Тя обясни, че те заплатите в администрацията също са определени като процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

Отхвърлено беше и предложението депутатите сами да поемат транспортните си разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.

Отпадна възможността от стария правилник народен представител да получава допълнителни възнаграждения до 25 на сто от заплатата си при реализиране на приоритетни за страната задачи. За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, пише още в новия правилник. /БГНЕС