Партията на Орбан бойкотира ратификацията на шведското членство в НАТО

Партията на Орбан „Фидес“ бойкотира, свикано от унгарската опозиция, парламентарно заседание за ратифициране на членството на Швеция в НАТО, съобщи "Гардиън".

В продължение на месеци унгарският премиер Виктор Орбан многократно обещаваше на колегите си в НАТО, че страната няма да бъде последната, която ще подпише членството на Швеция.

Но Орбан не спази обещанието си, след като Турция ратифицира шведската кандидатура миналия месец.

След това унгарският лидер публично обеща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ще призове парламента да "приключи ратификацията при първа възможна възможност" - само за да се откаже и от това си обещание, като не се яви на днешната сесия.

В унгарския парламент символично пристигна група от 16 дипломатически представители, сред които и американският посланик в Будапеща Дейвид Пресман.

"Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който пряко засяга националната сигурност на САЩ и засяга сигурността на нашия съюз като цяло", заяви Пресман.

"Министър-председателят обеща да свика парламента и да го призове да действа при първа възможност. Днес имаше възможност да го направи - и ние очакваме с нетърпение да наблюдаваме отблизо това и Унгария да действа бързо", добави американският дипломат.

Унгарското забавяне дълбоко разочарова западните посланици, които изразиха загриженост както за продължителността на забавянето, така и за липсата на яснота относно мотивите за действията на Унгария.

Западни официални лица казват, че са озадачени от решението на Будапеща. Те казват, че през многото месеци, откакто Швеция подаде молба за членство през май 2022 г., Унгария не е повдигнала никакви официални възражения или искания, свързани с шведската кандидатура, но въпреки това продължава да отлага ратификацията ѝ.

В рамките на НАТО събитията в Будапеща се наблюдават "с нарастващо разочарование и неудовлетвореност", казва високопоставен европейски дипломат.

"Унгария беше обещала да не бъде последна. Това обещание беше нарушено. Очакваме бърза ратификация веднага след като парламентът се събере отново", подчерта дипломатът.

Мате Кочиш, ръководител на парламентарната група на "Фидес", заяви, че ратификацията може да стане, когато парламентът се събере за редовната си сесия, планирана за края на февруари, но че "за целта е необходима среща на двамата министър-председатели в Будапеща".

"Ако присъединяването е важно за шведите, тогава те да дойдат тук, както отидоха в Турция", каза Кочиш.

Унгарската опозиция, която настоява за ратификация, изрази тревога от продължаващото забавяне.

"Знаем, че Орбан разглежда тези ситуации като възможност за изнудване, но пълното игнориране на парламентарна сесия, исканията на нашите съюзници и интересите на Унгария в областта на сигурността е позорно", заяви Мартон Томпос говорител на опозиционната партия "Моментум".

"Надявам се, че ще се вразумят, защото в противен случай се опасявам, че ще има последствия за унгарската сигурност", добави той./БГНЕС