Пентагонът търси възможност за диалог с китайските военни

Ръководството на Пентагона предлага на колегите си от Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) да проведат диалог, но засега опитите не дадоха резултат заради протоколни различия, съобщи днес South China Morning Post.

„Ние искаме да водим диалог с нашите колеги в Пекин и все още работим по въпроса как ще изглежда това и как би могло да се осъществи”, цитира изданието думите на прессекретаря на Пентагона Джон Кърби.

Според публикация на вестник Financial Times, неотдавна министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е направил три неуспешни опита за телефонен разговор със заместник-председателя на Централния военен съвет Сю Цилян.

Източници на South China Morning Post потвърждават това, но уточняват, че причината е в неспазването на протокола от американска страна, т.е. събеседникът на Остин би следвало да бъде министърът на отбраната на Китай Вей Фънхъ, а не висшестоящ военачалник.

Началникът на Пентагона планираше да проведе среща с ръководителя на делегацията на НОАК по време на конференцията по въпросите на сигурността в Азиатско-Тихоокеанския район „Диалогът Шангри-Ла”, която трябваше да се проведе на 4-5 юни в Сингапур. Тя, обаче, беше отменена заради пандемията.

Според анализатори, между двете страни е назряла необходимостта от провеждане на консултации по линия на отбранителния сектор на фона на растящото напрежение между Вашингтон и Пекин заради Тайван и засиленото американско военно присъствие в Южнокитайско море. /БГНЕС, ТАСС

Вашингтон / САЩ