Пентагонът: Всяка операция в Рафах трябва да се съобразява с живота на над 1 милион души

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че всяка израелска операция в южния град Рафах в Ивицата Газа, която не отчита живота на над 1 милион души, би била "грешка", заяви Пентагонът.


"Това, което продължаваме да повтаряме, както публично, така и частно е, че всеки вид операция в Рафах трябва да вземе предвид над 1 милион души, които са приютени там".

"Така че това, което казахме е, че продължаването на операцията в Рафах ще бъде грешка, ако тези животи не бъдат взети предвид", заяви пред репортери говорителката Сабрина Сингх.

Нейните забележки дойдоха, след като Остин и израелският му колега Йоав Галант се срещнаха в Пентагона, където потвърдиха общия интерес за победа над "Хамас", обсъдиха значението на приоритета за цивилните и Рафах, тежката хуманитарна ситуация в Газа и заплахите за регионалната сигурност.

"Секретарят подчерта, че САЩ и Израел имат морален императив и общ стратегически интерес от опазването на цивилното население, като отбеляза, че всяко нападение срещу Рафах не трябва да продължава без надежден и изпълним план, който да гарантира безопасността и хуманитарната подкрепа за цивилното население, което се укрива там", каза тя.

По-рано Остин призова Галант да разшири входните пунктове за хуманитарна помощ и да се справи с предизвикателствата, свързани с разпределянето на помощта вътре в Газа, каза Сингх.

"Той също така потвърди ангажимента на департамента да създаде временен морски коридор за предоставяне на хуманитарна помощ на населението на Газа", каза Сингх./БГНЕС