Петър Стоянов: В документите на проф. Ханке нямаше данни за корупция

„Проф. Ханке дойде при мен, седнахме в една зала, и извади наръч документи. Според тях две американски компании искат да инвестират у нас, но нашите власти са забавяли проекта. Сякаш някой искал да си поиска нещо насреща, сякаш някой от България е настоявал за подкуп“, съобщи пред БТВ президентът Петър Стоянов /1997-2002 г/ относно твърденията на проф. Стив Ханке, че по времето на правителството на Иван Костов е предал куфарче с документи с доказателства за корупция при приватизационния процес.

„Беше много обидно, че някой от чужбина идва да ми каже, че съм президент на корумпирана страна“, посочи Стоянов.

„Обадих се на Костов, бях много раздразнен, може би и по-възбуден, но не съм му казал нищо повече от това да стегне хората си и да посрещат инвеститорите от входа.

Достоверността на казаното от проф. Ханке идва оттам, бе е бащата на валутния борд, направил е толкова много за България, и няма как да се съмняваме в неговите думи.

Нека да разясня ситуацията – никой не искаше да ни даде нито един лев заем, и знаех, че за две седмици ако не осигуря заеми, българите щяха да ни изхвърлят. Единствената действаща институция тогава бях аз – президентът, и трябваше да убедя всички да приемат Закона за валутния борд“, каза Стоянов

„Минаха 20 години от приватизацията – за тези години и всички български служби, както и разследващи журналисти, са се занимавали с нея. И въпреки това не сме стигнали до една приемлива истина за цялото общество. Тогава как българите смятат, че истината ще дойде от куфарчето на проф. Ханке, който идва 3-4 пъти годишно в България?“, заяви той.

Той е силно смутен и загрижен от лековерието и наивността, които се забелязват у нашето общество.

„Живеем в хибридни войни, достатъчно е някой да внушава противни на нашите интереси идеи, и някой да внушава на обществото новини, все едно е последна инстанция. Сякаш българите не вярват на нито една институция, а очакват някой да им каже фалшива новина, на които да повярват“, каза Стоянов.

Най-накрая прокуратурата не би трябвало да се притеснява – проф. Ханке твърди, че ми е дал копие, следователно оригиналите на тези документи са в него – за мен е даже малко унизително да питат президент на България дали съм получавал куфарче с документи от чужденец.

„Тези документи не ми направиха някакво кой знае какво впечатление – по време на приватизацията имаше много недоволни и получавах всякакви документи. Препращал съм всички сигнали или на правителството, или на тях. Сигналът на проф. Ханке не беше достатъчно важен, за да бъде предаден на прокуратурата. Доказателства за корупция в документите на проф. Ханке нямаше никакви“, съобщи Стоянов.

С Иван Костов сме имали немалко пререкания, но отношенията ни в един период никак не бяха блестящи. И досега смятам, че изричането на лъжата, че аз съм спрял отварянето на досиетата, е много лоша негова постъпка. Независимо от тези отношения с Костов не бих си позволил да излъжа, за да го поставя в неприятна ситуация. През всички години сме знаели, че той е премиер, а аз президент в името на това да извадим една държава от руините.

Относно прословутата фраза „Иване, кажи си!“, Стоянов уточни, че правилната фраза е „Иване, те ще те разберат!“, съобщи Стоянов. „Действието се развива през април 2000 г. – Богомил Бонев беше освободен от министерския пост, и искаше оставката на Костов. Връщах се от Германия и на летището казах няколко изречения: По никакъв начин няма да подкрепя атаката срещу Иван Костов, която публично се води от Богомил Бонев. Обаче искам от Костов да прояви критичност и решителност. Тогава казах: „Иване, те ще те разберат! Ако направиш днес това, ще запазиш авторитета и на себе си, и на партията, и на държавата“, съобщи още президентът.

Критикувах Костов не за да го съборя, а със сигурност да удължа мандата му, защото през цялото време треперех да не стане нещо и правителството му да падне. Никога по никакъв начин не съм поставял мои интереси или каквито и да е други над националните, завърши президентът Стоянов. /БГНЕС