Петер Алтмайер отказва участие в германско-турски бизнес форум

Срещата на германско-турската икономическа комисия, ръководена от министъра на икономиката на Германия Петер Алтмайер, е отменена в знак на протест срещу военната операция на Турция в Северна Сирия.

На 6 ноември в Берлин трябваше да се проведе заседание на смесената германско-турска икономическа комисия, за да даде стимул на нестабилните икономически отношения между Берлин и Анкара.

По информация на авторитетното икономическо издание „Ханделсблат”, срещата е отменена в знак на протест от страна на федералното правителство срещу турското нахлуване в Северна Сирия.

От Министерството на икономиката единствено са потвърдили за „отлагане” на датата на срещата, без да коментират причината за това.

Задачата на Съвместната комисия за икономика и търговия е да улеснява търговията между двете страни. По време на такива форуми обикновено присъстват висши политици и представители на компании от двете държави.

Предвидено беше представителите на Германия и Турция да обсъдят икономическото сътрудничество, туризма, търговията и сътрудничеството на трети пазари. Планирани бяха панели с известни компании в съответните браншове, както и заключителна икономическа конференция с представителите на двете правителства.

Първото заседание на германско-турската комисия през октомври 2018 г. имаше за цел да премахне незначителните търговски бариери във фармацевтичния, текстилния и хранителния сектор.

Стокообменът между Германия и Турция за 2018 г. възлизаше на около 35 милиарда евро. Малко над половината от него се падаше на германски износ за Турция.

По официални данни, около 7000 германски компании работят в Турция. След поредица от терор и политически катаклизми в страната, много инвеститори се изплашиха.

Безуспешнните опити на правителството да овладее финансовата криза през лятото на 2018 г. чрез съмнителна регулация също допринесоха за засилването на тези страхове.

Военната операция на Турция в Сирия влоши допълнително климата.

Възникват основателни опасения за сигурността на направените в Турция инвестиции и производствените мощности там.

Възможно е тези притеснения да изглеждат ирационални, като се има предвид, че голяма част от германските компании в Турция са на повече от 2 000 километра от зоната на бойните действия. Но става въпрос и за политическото измерение на военната мисия - bедералното правителство смята, че тя противоречи на международното право. Общественото недоволство по този въпрос също е голямо.

Концернът „Фолксваген“, който иска да инвестира до 1 милиард евро в нов завод в близост до Измир, спря временно тази инвестиция. Това се случи въпреки мнението, че нов завод все още има смисъл от икономическа гледна точка. /БГНЕС