Петър Павел положи клетва като президент на Чехия

Пенсионираният генерал Петър Павел, който е военен герой с прозападна ориентация и със страст към мотоциклетите, положи клетва като президент на Чешката република.

Павел спечели президентските избори през януари, като победи милиардера и бивш министър-председател Андрей Бабиш на балотажа.

"При победата на ценностите няма победители и победени. Ние сме една общност и трябва да се държим заедно", заяви Павел след победата.

Верен на военното си минало, 61-годишният Павел обеща да "възстанови реда" в 10,5-милионния член на ЕС и НАТО.

"Не мога да пренебрегна факта, че хората тук все повече усещат хаос, безредие и несигурност", заяви Павел на уебсайта на кампанията си.

"Ние трябва да променим това. Трябва да играем по правила, които да важат еднакво за всички".

В навечерието на встъпването в длъжност Павел се оказа активен новоизбран президент.

През февруари той участва в конференция по сигурността в Мюнхен и пътува до чешките региони, където беше загубил от Бабиш, като се срещна с избиратели, включително с бедното ромско малцинство.

Той също така многократно изрази подкрепа за Украйна и Тайван.

Въпреки че рядко се усмихва на публични места, Павел се определи като "много весел човек" в неотдавнашно интервю за АФП.

"Просто не показвам това по време на официални събития. Но всеки, който ме познава, ще ви каже, че добрите шеги (а също и) ежедневните ситуации ще ме накарат да се смея. Там нямам проблем", каза той.

Комунистическа "грешка"

Роден на 1 ноември 1961 г., Павел посещава военна гимназия и военен университет в бившата Чехословакия, която тогава е управлявана от подкрепяни от Москва комунисти.

Той се присъединява към комунистическата партия и започва бързо да се издига в армията.

Критиците му го обвиняват, че е учил, за да стане агент на военното разузнаване на комунистическата армия.

"Роден съм в семейство, в което членството в партията се смяташе за нещо нормално", казва Павел на своя уебсайт.

"Не разполагах с достатъчно информация и опит, за да оценя престъпния характер на режима. Сега знам, че това е било грешка."

Когато комунизмът пада през 1989 г., Павел напуска партията, но продължава да учи в разузнаването.

Елитен парашутист, Павел печели признание, когато в началото на 1993 г. помага за освобождаването на френски войници от сръбско-хърватска военна зона.

"Дядо"

След присъединяването на Чешката република към НАТО през 1999 г. Павел прекарва три години в регионалното командване на алианса в Нидерландия.

По-късно той получава магистърска степен по международни отношения в Кралския колеж в Лондон, след което започва работа като началник на щаба на чешката армия.

През 2015 г. той е назначен за ръководител на военния комитет на НАТО и става най-високопоставеният военен служител.

С окичен с медели, включително Легиона за заслуги на САЩ и френския Croix de Guerre за храброст, Павел се пенсионира от армията през 2018 г.

Когато настъпва пандемията от Ковид, Павел основава инициативата "По-силни заедно", за да помага за справяне с различни кризи и да подпомага нуждаещите се.

Съпругата на Павел Ева също е войник. Той има двама сина от предишен брак, както и доведена дъщеря, и описва себе си като "дядо, който се радва на внуците си".

През свободното си време Павел обича да пътува, да кара ски, да прави снимки и да чете, но истинската му страст е карането на мотоциклет.

Някога е имал офроуд мотор Suzuki, но е преминал на двуместно BMW.

"През годината няма да има много възможности (за каране), но вярвам, че ще намеря такива", каза той, след като миналата седмица отиде със своето BMW GS1250 на мотоциклетен панаир в Прага. /БГНЕС