Pfizer и Moderna с 80% защита след първа доза и с 90% след втора

Ваксините за COVID-19, разработени от Pfizer/BioNTech и Moderna, намаляват риска от инфекция с 80% две седмици или повече след получаване на първата доза, показват данни от ново американско проучване, за което съобщава „Джерусалем Пост“.

Рискът от инфекция е спаднал с 90% две седмици след втората доза, установи проучването сред близо 4 000 американски здравни служители и ваксинирани на първа линия.

Резултатите потвърждават по-ранни проучвания, които показват, че ваксините започват да действат скоро след първата доза и потвърждават, че те също така предотвратяват асимптоматични инфекции.

Някои страни, страдащи от ограничени доставки на ваксини, изместиха графиците за вторите дози с надеждата да дадат защита на повече хора. Американските служители в общественото здравеопазване обаче препоръчват да се дават две дози по графика, разрешен от регулаторите въз основа на клинични изпитвания.

Изследването на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценява способността на ваксините да предпазват от инфекция, включително инфекции, които не причиняват симптоми. Предишни клинични проучвания на компаниите са оценявали ефикасността на ваксините им за предотвратяване на заболяване от COVID-19, но в тези проучвания са пропуснати асимптоматичните инфекции.

Проучването разглежда ефективността на иРНК ваксините сред 3 950 участници в шест щати за период от 13 седмици от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г. Около 74% са получили поне една доза и сред тях са провеждани тестове всяка седмица за улавяне всякакви инфекции без симптоми.

Проучването на CDC идва седмици след като реални данни от Израел показват, че ваксината на Pfizer/BioNTech е 94% ефективна за предотвратяване на асимптоматични инфекции.

Великобритания и Канада бяха сред страните, които позволиха удължен интервал между дозите до три или четири месеца. През януари властите на Обединеното кралство заявиха, че данните подкрепят решението за 12-седмична разлика между дозите.

CDC заяви, че резултатите от проучването дават уверение, че хората започват да развиват защита с помощта на ваксината две седмици след първата си доза, въпреки че агенцията отново подчерта, че най-голяма защита се наблюдава сред тези, които са получили и двете препоръчани дози от ваксините. /БГНЕС