Пхенян изстреля нова балистична ракета и заплаши с превръщане на Тихия океан в боен полигон

Северна Корея изстреля втора балистична ракета с малък обсег в понеделник, съобщи Сеул, като това беше вторият пуск на Пхенян в рамките на 48 часа, докато влиятелната сестра на Ким Чен Ун предупреди, че Пхенян може да превърне Тихия океан в "боен полигон".

Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелването на "две балистични ракети с малък обсег, изстреляни от района на Сукчон в провинция Южен Пхенян около 22:00ч. по Гринуич".

Токио също потвърди изстрелването, като кабинетът на министър-председателя предупреди, че Северът е изстрелял "предполагаема балистична ракета", а бреговата охрана издаде предупреждения за множество снаряди.

Скоро след това Северна Корея излезе с изявление, в което се казва, че е "изстреляла два снаряда, използвайки 600-милиметрови ракетни установки за залпов огън", в Източно море, визирайки водния басейн, известен още като Японско море.

Изстрелването се случва по-малко от 48 часа, след като Пхенян проведе така нареченото "изненадващо" учение за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в събота, което според него демонстрира способността на Северна Корея да извърши " смъртоносна ядрена контраатака".

Япония заяви, че междуконтиненталната балистична ракета в събота е летяла 66 минути и се е приземила в изключителната ѝ икономическа зона (ИИЗ). В отговор Сеул и Вашингтон организираха съвместни въздушни учения в неделя, в които участваха стратегически бомбардировач и стелт изтребители.

В изявление, публикувано рано в понеделник, сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен предупреди, че Пхенян ще продължи да предприема "съответни контрадействия" на всички възприети заплахи.

"Честотата на използване на Тихия океан като наш боен полигон зависи от характера на действията на американските сили", каза тя в изявлението, разпространено от официалната агенция KCNA.

Северна Корея даде на войниците си "отлична оценка" за провеждането на "учението за внезапно изстрелване".

Изстрелването в понеделник е било "отговор на съвместните въздушни учения на Корея и САЩ през уикенда", каза той.

Използването на ракети с по-малък обсег показва, че Северна Корея "на практика е насочила удара си към американските бази и южнокорейския команден център в района".

Миналата седмица Пхенян предупреди за "безпрецедентно" силен отговор на предстоящите учения, които описва като подготовка за война и обвинява за влошаването на ситуацията със сигурността на Корейския полуостров.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години, след като Северна Корея се обяви за " необратимо" ядрена държава, а лидерът Ким призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия./БГНЕС, АФП