Плевнелиев: България иска гаранции от Скопие за добросъседство, омразата и фалшификациите нямат място в ЕС

РС Македония не може да реши проблема с България, ако не възприеме европейските ценности. Ако едно общество още не е готово да възприеме европейските ценности – върховенство на закона, истината за историята, добросъседски отношения, отказ от език на омразата – то не е готово и за членство в ЕС. Крайно време е нашите приятели в РС Македония да се въоръжат с разбирането, че от тук нататък било каквото било. Тито, Сталин, вредните идеологии от миналото трябва да останат в миналото.

В учебниците в Северна Македония пише, че българите са фашисти, окупатори и татари. Докато това е така, докато липсва политическа воля да вземем европейския подход и да работим за добросъседство, ние ще считаме, че това общество не е готово и не иска да бъде готово да възприеме европейските ценности. Следователно ще бъде все по-трудно България да се съгласи с даването на зелена светлина.

Няма нищо по-отвратително от фалшифицирането на историята. Историята е такава каквато е, каквато се е случила и не може да бъде манипулирана. Ние не оспорваме правото на РС Македония да имат държава, да имат език и да ги нарекат както искат. Самият аз като държавен глава на България съм казвал хиляди пъти: България не иска повече територия. България иска границите на Балканите да падат, а не да се местят.

Членството в НАТО е геополитика и именно за това България каза „ДА“ на членството на РС Македония.

България не налага вето, но България иска гаранции, защото веднъж подписахме декларация за добросъседски отношения през 1999 г. Считахме, че това беше гаранция за нас, но тя беше скъсана от Скопие. Втори път подписахме Договор за добросъседски отношения през 2017 г. и отново повярвахме, че това е гаранция, но отново нещата не се случват. Решението е много елементарно България каза: ние не оспорваме идентичност, не оспорваме език, не оспорваме вашата държавност, но ние искаме гаранции, че ще бъдем добри съседи, защото добросъседството е ценност в ЕС.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./ и министър на регионалното развитие и благоустройството /2009-2011 г./ в първото правителство на премиера Бойко Борисов.

През 2018 г. президентът Плевнелиев бе избран за член на престижната Охридска група. Неин председател е сър Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО, а членове са бившият шведски премиер и външен министър Карл Билд, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, председателят на Мюнхенската конференция по сигурността проф. Волфганг Ишингер и др. Нейната задача е да подпомага РС Македония по пътя за НАТО и ЕС.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с Президента Плевнелиев:

БГНЕС: Г-н Президент, в какво състояние са българо-македонските отношения през месец март 2021 г.?

Росен Плевнелиев: Българо-македонските отношения никога не са били леки през годините на тази толкова богата история, която е обща и на която можем да стъпим като здрава основа и да надградим. За съжаление, трендът е негативен, перспективата не е добра. Необходима е политическа воля, за да могат да се решат проблемите. Те не са тежки, но са трудни за решаване и трябва воля.

БГНЕС: Какво разбирате под политическа воля в Скопие?

Росен Плевнелиев: Европейският съюз е съюз за мир. Мирът се базира на ценности и правила. Когато говорим за ценности, ние говорим за европейските ценности, с които толкова много се гордеем. Върховенство на закона. От тази гледна точка е крайно време Договорът за добросъседство между България и РС Македония да се изпълнява всеобхватно, така че да повярваме, че върховенството на закона е на въоръжение в Скопие. Други европейски ценности са спазването на правата на малцинствата, да няма език на омразата, историята да ни обединява, но да стъпим на истината в историята, защото само тогава тя ще ни обедини. Вижте какви чудеса се случиха между Франция и Германия, които преди това бяха дългогодишни врагове. Те изградиха приятелство на основите на обективната истина. По същия начин ние в България можем да се гордеем, че днес сме приятели с Гърция и Турция. Устойчиво добри приятелски отношения. Не беше така преди 30 години.

БГНЕС: В крайна сметка какъв е проблемът да се приеме историческата истина. Ние не спорим за историята, а за фалшифицирането на историческите факти. Как си обяснявате това упорство да се прикриват драматични събития отпреди няколко десетилетия?

Росен Плевнелиев: За съжаление, когато историята се фалшифицира, когато има толкова много пропаганда, когато има толкова много задкулисни интереси, някои го наричат „Дълбока държава“, губим здравата основа върху която да стъпим, за да изградим нашите отношения. Няма как в България да приемем, че сме фашисти при положение, че у нас никога не е имало фашистка идеология. Няма как да приемем, че сме татари или окупатори. Няма как да погледнем само историята от 1941 до 1943 г. или след 1944 г. и да си правим изводите. Историята е такава каквато се е случила. Никой няма право да я фалшифицира. За съжаление, ние сме свидетели на това. Историята се премълчава. Това не е добре за следващото поколение. Защото в крайна сметка, ако говорим за европейски подход така както действаха всички други държави, които са членки на Европейския съюз имаха много по-тежки исторически драми да разрешават. Например, Унгария и Словакия или Германия и Франция. Истината такава каквато е, каквато се е случила преди време не може и няма как да бъде манипулирана. Политиците могат да търсят различни значение, но истината историята такава каквато е била трябва да се знае. Дълбоко съжалявам, че вече поколение след поколение се наслагват неистини, пропагандни тези. В РС Македония не се знае за делото на Тито. За тях той е освободител, национален герой. Продължават от партията на Зоран Заев, избран кмет да честват Тито като национален герой. Но за много други нации по света Тито е масов убиец.

БГНЕС: Това има ли място в Европа?

Росен Плевнелиев: Точно тук е мястото. Да поговорим малко и за Сталин. Забележете, че Сталин е герой в три държави по света. Едната се казва Русия, другата се казва Сърбия, третата се казва РС Македония. За всички останали е ясно, че Сталин е масов убиец. Той е избил милиони хора. В крайна сметка и позитивното, и негативното за историята трябва да бъде казано. Дали това е историята на комунизма, или на фашизма, на Тито, на Сталин, на Тодор Живков или на който и да било. Не можем откъслечно, пропагандно с някакви задкулисни, пъклени планове да четем части от историята. Нещо повече най-отвратителното действие е историята да бъде фалшифицирана спрямо това как се е случила. Роден съм в град Гоце Делчев, знам историята на Гоце Делчев. И тук доброто начало не е да се спори и да се бием кой е Гоце Делчев. Ясно е кой е. Доброто начало е да не се фалшифицира неговата история, защото той отдавна е написал всичките си писма, казал е кой е и за какво се е борил. Но тук мога да кажа, че компромисът е възможен, защото президентът Стево Пендаровски го предложи в едно свое изказване като добра база, на която да стъпим. Той каза, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин през целия свой живот. Това е обективната истина. Ето решение, което е приемливо и за РС Македония, и за България. Това, обаче, е по-скоро изключение. Не можем да намерим все още правилния подход, необходима е политическа воля за това и европейски ценности.

БГНЕС: Споменахте за „Дълбоката държава“. Тя беше много подробно описана от бившия македонски премиер Любчо Георгиевски. Как си обяснявате този линч, на който той бе подложен, включително имаше и призиви да бъде пребит, изгонен, изтезаван, разпитван и т.н.? До какво води подобно публично говорене, включително и от институциите?

Росен Плевнелиев: Бях потресен. Това е поредното доказателство за нивото, което в момента се намира развитието на обществото в РС Македония. Трябва да се научим, и това е европейският подход, да се отнесем най-малкото с уважение към всяка теза. Най-малкото да запазим правата на всеки гражданин. За какво линчуване става въпрос на някой, който е изказал своето мнение? В кой век живеем и къде са институциите, които да защитят правата на всеки гражданин? Демокрацията се базира на нашата способност да изразяваме своите позиции, да разбираме позицията на другия и в мирен диалог и базирано на ценности да намерим правилното решение. Ще кажа нещо, което се надявам да бъда разбран правилно при нашите приятели в РС Македония: Членството в ЕС се базира на европейските ценности. Ако едно общество е готово да възприеме, да прегърне европейските ценности за него вратата се отваря в ЕС. Ако едно общество още не е готово да възприеме европейските ценности – върховенство на закона, истината за историята, добросъседски отношения, отказ от език на омразата – то не е готово и за членство в ЕС. Крайно време е нашите приятели в РС Македония да се въоръжат с разбирането, че от тук нататък било каквото било. Тито, Сталин, вредните идеологии от миналото трябва да останат в миналото. Трябва да гледаме напред, да променим подхода. Това означава европейски ценности. Върховенство на закона, следователно ще спазваме и Договора за добросъседски отношения с България в неговата цялост. Права и свободи на гражданите означава, че всеки има право на свободна позиция, включително и бившият македонски премиер Любчо Георгиевски. Мненията в един цивилизован дебат трябва да бъдат уважавани. Това, което видях ме навежда на мисълта, че обществото не е узряло, за да се въоръжи с европейските ценности, които да отворят пътя за ЕС.

БГНЕС: Вие споменахте за езика на омразата, който е чудовищен и добре, че в България не познават в подробности случващото се в Македония, защото за всеки един обикновен гражданин това е непонятно. Една от причините е тази институционална лъжа, с която се облъчва македонското общество, че ние оспорваме тяхната идентичност. Нито една българска официална държавна институция, нито един политик, премиер, външен министър не твърди подобно нещо. Македонските власти упорито продължават да лансират, че ние им отричаме тяхното съществуване. Как си обяснявате това участие на официалните институции в пропагандата?

Росен Плевнелиев: Хората трябва да могат да филтрират, те трябва да могат да разберат кое е пропаганда, и кое е истинската позиция. Когато представители на българската държавност, министър-председателят на Р България казва ние нямаме претенции към македонската идентичност такава каквато се е сформирала в съвремието, ние нямаме претенции към македонската държава, тя е самостоятелна държава. Какво повече трябва да направи България? Самият аз като държавен глава на България съм казвал хиляди пъти: България не иска повече територия. България иска границите на Балканите да падат, а не да се местят. Когато министър на външните работи и кой ли още не се обясняваме постоянно, че ние не оспорваме идентичността такава каквато се е оформила днес в Скопие и РС Македония. Ние не оспорваме тяхното право да имат държава, да имат език и да ги нарекат както искат. Същевременно когато се измества основата на дебата от тези основни тези, европейският подход е да излязат представителите на държавата и да кажат: ние не оспорваме вашето право. За съжаление, се подменя същността на този дебат с пропагандни тези и липсата на политическа воля, демонстрирана от Скопие, да седнем и да решим проблемите помежду си, базирани на европейските ценности. Защото едно решение между двете държави разбира се е възможно, разбира се ще се случи. Но то може да бъде работещо, устойчиво при следващите поколения само, ако е базирано на добрите европейски практики и ценности. Хората трябва да знаят, че членството в ЕС има своята цена. Ако не сме готови да платим тази цена, няма как да се случи това членство. Нека да кажа за България. Между България и Гърция отношенията бяха драматично лоши. Когато служех в комунистическата армия, на мен ми се казваше, че Гърция е най-големият ни враг и аз трябва да стрелям срещу тях. Отношенията между България и Турция бяха драматично лоши. Спомняте си, че България изгони над 300 000 български граждани с турско етническо самосъзнание и мюсюлмани. Къде сме днес? България се въоръжи с европейските ценности, с европейския подход и те работят и постигат резултати. С Гърция сме първи приятели, с Турция сме прекрасни приятели. Може и работи. Отношенията между България и Румъния никога не са били по-добри, отколкото са днес, между България и всички останали членки на ЕС. Искаме така да бъде и с РС Македония, но за да се случи, те трябва да променят подхода. Не пропаганда, не очакването, че някой друг ще ги вкара в Европейския съюз, че просто ще лобираме и защото сме малки и слаби, България постоянно ни пречи, ние ще можем да ги преодолеем. Членството в ЕС се постига с дълбоки реформи, включително в подхода в обществото, в парламента, ако щете на историята, ако щете и реформи по отношение на добросъседските отношения. Ще дам следния пример. В българските учебници така както съм ги учил навремето, когато бях ученик пишеше какво ли не за турското робство. Когато България започна да тръгва по пътя за интеграция към ЕС, ние седнахме и възприехме добрите европейски практики. Да, България е била 500 години под турско робство. Да, това е било лошо и лошото трябва да бъде показано, но и доброто трябва да бъде показано. Истината за историята такава каквато е. Днес в българските учебници пише османско владичество, а не турско робство. Същевременно в учебниците в Северна Македония пише, че българите са фашисти, окупатори и татари. Докато това е така, докато липсва политическа воля да вземем европейския подход и да работим за добросъседство, ние ще считаме, че това общество не е готово и не иска да бъде готово да възприеме европейските ценности. Следователно ще бъде все по-трудно България да се съгласи с даването на зелена светлина.

БГНЕС: Вие сте част от една много авторитетна международна група, която следи събитията в региона. Допреди няколко месеца до отлагането на подкрепата за започване на преговорите битуваше една масова заблуда, че някой ще натисне България в последния момент и ще промени позицията си. Какво е вашето послание към македонските политици да не продължават по този начин - да се самозалъгват, че е възможно нещо да се промени без да има промяна при тях?

Росен Плевнелиев: Проблемът с България от една страна е много лесен за решаване. От друга гледна точка е много труден и не може да бъде решен, ако не се въоръжим с европейските ценности. Заявявам най-отговорно, че още през 2012 г. – първата година на мандата ми като държавен глава на България – съм разговарял с всички световни лидери. Германският канцлер Ангела Меркел по едно време ме беше кръстила специалистът по Македонския въпрос, защото се опитах да обясня на всички. Дори когато еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле дойде в президентската институция в края на октомври 2012 г. остана много разочарован. ЕК беше подготвила доклад за напредъка на РС Македония и членството в ЕС, в който пише, че между България и Македония няма проблеми. Казах на комисаря вашият доклад не е верен, проблеми има. И тези проблеми са много сериозни. Необходима е политическа воля и европейски подход, за да бъдат решени. Самият аз като държавен глава година по година, изказване по изказване, реч по реч, среща по среща съм обяснявал за сложността на проблемите между България и РС Македония, но и винаги съм работил за това да има решение, но от другата страна беше режимът на Никола Груевски. Този режим беше антиевропейски в своята основа, проруски и просръбски, брутално застанал на тази геополитическа страна на барикадата на Балканите, която представляват Русия и Сърбия. През 10-те години, в които управляваше Груевски, в РС Македония имаше един огромен застой. Той може да бъде много лесно обяснен, защото самото общество, самият министър-председател не бяха готови да демонстрират, да повярват и да изповядват европейски ценности и европейски подход. Противопоставях се на този режим и се радвам, че днес РС Македония имат един прогресивен лидер като Зоран Заев. Радвам се и се гордея да бъда член на „Охридската група“, която си постави за цел да помогне на РС Македония да влезе в НАТО и ЕС. Постигнахме една от целите – членството в НАТО. Гордеем се с това и положихме много усилия. Сега предстои по-важното. Но нека да кажа голямата разлика, за да е ясно на всички. Членството в НАТО е геополитика и именно за това България каза „ДА“. България извърши своята част и даде зелената светлина солидарно, защото България е на страната на евроатлантическия алианс, на страната на прогресивна, модерна Европа. България е достоен и силен член на НАТО и като такъв взе геополитическото решение да помогне на РС Македония да влезе в Северноатлантическия алианс. Да, НАТО е геополитика. ЕС е нещо съвсем друго – ценности. Ако започнем да изповядваме европейските ценности, добросъседските отношения, свързаност, инфраструктура, култура, бизнеси, хората да живеят заедно, да променим учебниците, за да може следващото поколение в РС Македония да не бъде обучавано, че българите са фашисти и окупатори, каквито никога не сме били, да бъде казана истината за историята като здрава основа, на която да стъпим. Ако не демонстрираме европейски ценности и нямаме европейски подход, все по-трудно ще бъде да се разреже този възел между България и РС Македония. И обратното. Всички вярваме във върховенството на закона. Ако това е така, нека да спазваме Договора за добросъседство. Свидетел съм България през 1999 г. подписа декларация тогава с Република Македония за добросъседски отношения. Груевски скъса тази декларация на парчета. Той не направи никога нищо, за да може тя да стане някакъв документ за приятелство и добросъседски отношения. Веднъж РС Македония се провали. През 2017 г. опитахме втори път, с фанфари, с добро отношение от двете страни. Но вече сме 2021 г., четири години по-късно установяваме, че той не работи. За втори път имаме проблем. България не налага вето, но България иска гаранции, защото веднъж подписахме декларация за добросъседски отношения през 1999 г. Считахме, че това беше гаранция за нас, но тя беше скъсана от Скопие. Втори път подписахме Договор за добросъседски отношения и отново повярвахме, че това е гаранция, но отново нещата не се случват. Следователно България не е гарантирана, че най-после РС Македония ще започне да се отнася към България като към добър съсед, ще приключи един път завинаги с езика на омразата, ще престанат да ни наричат окупатори, ще променят историята в интерес на младите граждани на тази прекрасна държава, а не на България. Затова казвам много ясно: необходими са действия сега и веднага. Решението е много елементарно България каза: ние не оспорваме идентичност, не оспорваме език, не оспорваме вашата държавност, но ние искаме гаранции, че ще бъдем добри съседи, защото добросъседството е ценност в ЕС. Ние искаме гаранции за върховенство на правото, защото двата договора досега не успяха. Или тези гаранции ще дойдат от РС Македония с някакво надграждане на съществуващия договор, или тези гаранции могат да дойдат от ЕК. Това беше позицията на България. Ние сме готови да дадем зелена светлина за начало на преговорния процес, но искаме гаранции. Ние не сме наложили вето, ние искаме гаранции. Съзнаваме, че промяната в учебниците няма да стане от днес за утре. Съзнаваме, че промяната в подхода няма да стане веднага, но искаме гаранции, че това ще се случи, защото това е европейският подход. И така се случи навсякъде. Всички държави, които станаха членки на ЕС промениха подхода и днес са първи приятели.

БГНЕС: Вие споменахте инфраструктурата, не се сещам не за европейски и съседни държави, а въобще за съседни държави по света, където 200 км се минават за 4 часа. Дори споменаването от страна на Заев на проблема, че Югославия ни е разделяла взриви македонското общество. Това ли е европейското бъдеще да не можем да общуваме, хората да не могат да се виждат, да не могат да пътуват? Каква е причината инфраструктурата да е в такова трагично състояние? Германски учени казват, че в нивите на Германия се пътува по-лесно.

Росен Плевнелиев: За съжаление, положението е трагично. Това е нагласата в обществото на РС Македония и тя в никакъв случай не е прагматична и не е европейска. Лидерите на РС Македония трябва да разберат, че ако искат просперитет, ако искат чуждестранни инвестиции, ако искат добре платени работни места, ако искат младите да не напускат, а да се връщат, всичко това е свързано с икономическо развитие. При едно определено ниво на икономиката тези неща започват да се случват. Ние днес в България можем да кажем, че над 200 хиляди млади българи вече се върнаха в България, но ние създадохме и стотици хиляди добре платени работни места. Огромни световни концерни днес са в България и се чувстват добре, създават хиляди работни места – HP създаде 6000 работни места, а IBM – 2000. Ако Македония се изолира, това е рецептата за бедност. Погледнете Коридор №8. Нима е лошо да имате връзка към Черно море и българските пристанища, и не само на България, но и на Румъния, защото ние сме свързани. България се е свързала с Румъния, Турция, навсякъде има магистрали. Но с Македония имаме един селски път, нямаме гранични пропусквателни пунктове. Да не говорим какво се случва на обикновените хора там. Най-важните са те и по това си личи отношението. Толкова пъти съм пътувал и съм чувал хиляди истории на хора с български паспорти, спират ги, чакат по границата, отнасят се към тях по един меко казано неевропейски начин. Крайно време е това да приключи. Коридор №8 е добър за Италия, добър е за Албания, но не е добър за РС Македония, че тя го е блокирала. Единствената държава. България построи всичко по Коридор №8, защото АМ „Тракия“ е Коридор №8. България инвестира 420 км магистрала в „Тракия“, над половин милиард евро. Нещо повече в момента строим с над 1 милиард евро така наречената железопътна „Тракия“ по Коридор №8. Правим скоростен влак, който ще се движи със 180 км/ч. Той ще стига от София до Бургас, до Истанбул, до Букурещ, до Констанца. Всичко това спира на границата с РС Македония със страшна сила и нищо не се случва. По време на Югославия беше ясно, че има режим на Тито, който се беше въоръжил с идеологията на македонизма, която е една изцяло антибългарска идеология. Не трябва да се крият фактите, че на база на тази идеология бяха избити десетки хиляди хора в бивша Югославия. Това трябва да се помни и да се знае. Бяха избити десетки хиляди българи, албанци и всеки, който противоречеше на диктатора Тито. Ако погледнем статистиката около 700 000 – 750 000 невинни живота е отнел този диктатор. Това е истина и трябва да се знае. Ние разбираме, защо по време на диктатора Тито България беше враг №1. Всичко трябваше да бъде изолирано и затворено с желязна завеса. Но скъпи приятели в Скопие помислете и върху нещо друго. България по време на комунизма също беше изолирана комунистическа държава-сателит на СССР, фалирала три пъти, тя беше бедна. Статистиката показва, че през 1990 г. България беше три пъти и половина по-бедна от Сърбия. Днес, 30 години по-късно, България има много по-голяма икономика от Сърбия, много по-развита, много по-голям доход на човек. Нещо се случва позитивно и това е европейското. България се въоръжи с европейските ценности за свързаност, за добросъседство, за икономика, която е отвъд границите и ние постигаме успехи. Днес и средната заплата, и средната пенсия, и БВП на глава от населението са много по-добри, отколкото в Сърбия. Как така успяхме да ги задминем? Много лесно, бидейки член на клуба на богатите, развитите европейски демокрации. Но демокрацията се базира на споделени ценности. Искам мир на Балканите, искам просперитет на Балканите. Това можем да го постигнем само заедно. Там където тръгнат магистралите, железопътните линии, там където вече няма граници, българите могат да отидат спокойно в РС Македония и да се наслаждават на нейната изключително вкусна кухня и надявам се на приятелско, човешко отношение. Има страхотни български компании, които вече отварят хиляди работни места, но те могат да станат и стотици хиляди. България е най-добрата държава за IT технологии, а това са най-високо платените работни места. Отворихме вече над хиляда такива работни места в РС Македония. Тепърва германският концерн „Лидъл“ ще инвестира над 300 милиона евро през България в РС Македония. Това са инвестиции, които идват през България. Какво ни пречи да се свържем, да направим жп линии, да построим магистрали, защото само заедно можем да просперираме и да изградим мир. Когато сме изолирани сме слаби и бедни.

БГНЕС: Г-н Президент, истинските лидери са онези, които взимат смели решения. И в София, и в Скопие хората очакват това от управляващите. Вие казвате хем лесно, хем трудно. Какво трябва да направят и трябва ли да се изчакват избори, или да се захващаме и да разрешаваме въпроса?

Росен Плевнелиев: Изборите няма да решат нищо. Те не са важни, когато става въпрос за добросъседство, за мир, което е висша ценност. Мирът се базира на неманипулираната история. Обичам да карам ски, веднъж чаках на лифта в Банско с едно младо момче от Скопие. Започнахме да си говорим и той сподели, че много му е харесало Банско, а пък те знаели, че българите са фашисти, окупатори. Отговорих му: не сме. По начина, по който се отнасяме към младите хора, показваме кои сме ние и за какво се борим. Моят призив към лидерите в Скопие е: бъдете смели, направете го не за България, не за Германия, направете го за вашите собствени деца. Кажете им истината, така както го направи България през 1990 г. Ние направихме това още през първите месеци благодарение на президента Желю Желев, който беше голям приятел на РС Македония и първият държавник, който призна Македония. Какви хора трябва да има, които продължават да лъжат, че България поставя под съмнение държавността на РС Македония при положение, че България първа я призна? При положение, че президентът Желев ми е разказвал историята как е оставил президентът на Русия Борис Елцин два дни да чака държавният печат да дойде със специален самолет, за да може Русия да е втората държава, която ги признава. Това е нещо, което президентът Желев е направил. Какво още трябва да направим, за да покажем, че нашият стратегически интерес е тази млада държава, тази млада нация да върви напред, но не назад, когато гледаха към антична Гърция. Какво се получи тогава? 20 години пълен ступор.

Скъпи приятели в Скопие преди 25 години лидерите в Скопие имаха избор или да започнат да работят заедно с Гърция и да решат проблемите, които имаше между Скопие и Атина, или да се конфронтират с Гърция. Лидерите на РС Македония избраха да се конфронтират с Гърция. Това, което последва бе 20 години пълен ступор. Аз твърдя, че ако Гърция и РС Македония се бяха разбрали за нещо, което се случи 20 години по-късно Преспанският договор, днес РС Македония щеше да е член на ЕС като Хърватия. Загубиха се 20 години в един безплоден спор с държава-член на ЕС и НАТО за нещо, което очевидно е историческа манипулация. Да вярваме, че Александър Велики е роден в Скопие. По същия начин днес историческата мисия на лидерите в Скопие е да разберат, че те стоят пред същия избор дали да се конфронтират с България или да работят с нея. Ако тръгнат на конфронтация, пак ще отидат 20 години, защото България няма да се впечатли от това. Нека да изберем сътрудничество, да не губим година, две или три. Решението е възможно сега и веднага. То не зависи от избори, то не зависи от нищо друго освен от това да се въоръжим с европейския подход. Дори не сега и веднага, а да дадем гаранции, че това нещо ще се случи. Т.е. РС Македония трябва да даде гаранция в името на собствените си деца, че ще се въоръжи с европейския подход по отношение на историята, по отношение на добросъседските отношения, по отношение на учебниците, дори по отношение на това, което се случи с Любчо Георгиевски, който трябваше да бъде линчуван, само защото си е казал публично мнението. Необходима е промяна и тази промяна трябва да се случи колкото е възможно по-скоро, толкова по-добре. Трябват реформи. България, за да влезе в ЕС плати много висока цена. Затворихме 4 ядрени блока на АЕЦ „Козлодуй“, които ни струваха 10 милиарда долара, за да си оправим отношенията с Австрия, която го поиска. Решихме териториален спор с Турция на река Резовска, имахме огромен проблем с Гърция за управлението на водите на реките Струма и Места. България реши изключително тежки проблеми, защото се въоръжи с политическата воля, че трябва да ги реши, за да може да разчисти пътя си за членство в ЕС. Ако лидерите в Скопие не са готови да платят и минималната цена, не са готови да направят най-малката реформа, те не са готови и ще трябва да се почака още малко, за да се въоръжат с правилния подход. Ако възприемем този подход сега и веднага, зелената светлина ще дойде след месец-два, но трябват гаранции за европейски подход. Това е решението. /БГНЕС