Почина бившият египетски президент Мохамед Морси

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в болница в Кайро, след като припадна по време на сесия в съда, съобщиха източници от съда.

Военен преврат свали Мохамед Морси от власт през 2013 г.

"Той е говорил пред съдията в продължение на 20 минути, след това е станал много разгорещен, след което е припаднал. Той бързо бил откаран в болница, където по-късно починал", съобщи източникът за АФП.

Морси беше първият демократично избран президент на Египет, но управлява само една турбулентна година след въстанието през 2011 г., преди армията да го свали през юли 2013 г.

Има редица свидетелства за убийства, за които се твърди, че са организирани от Морси и други членове на групата му "Мюсюлмански братя" по време на въстанието. Прокурорите твърдят, че са били извадени от затвора с помощта на палестинската група "Хамас" и оперативни представители на движението "Хизбула" в Ливан.

На границата с Газа Северен Синай е епицентър на ислямското въстание, което избухна след свалянето от власт на Морси с военен преврат през 2013 г.

През последните години Египет изгради буферна зона по границата, за да спре потока от бойци.

През 2015 г. Морси беше осъден на смърт, но Върховният апелативен съд на страната отмени присъдата и върна процеса за преразглеждане.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдаде почит на бившия египетски президент, наричайки го "мъченик".

"Нека Аллах да даде покой на нашия брат Морси, нека неговата мъченическа душа почива в мир", каза Ердоган, който създаде тесни връзки с Морси. /БГНЕС