Поддръжници на хунтата в Нигер развяват руски знамена и скандират "Путин" след преврата

Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано тази седмица, маршируваха по улиците на столицата Ниамей, развявайки руски знамена, скандирайки името на руския президент и решително заклеймявайки бившата колониална сила Франция.


Руската наемническа група Вагнер вече действа в съседно Мали и руският президент Владимир Путин би искал да разшири влиянието на страната си в региона, но все още не е ясно дали новите лидери на хунтата ще се насочат към Москва или ще се придържат към западните партньори на Нигер.

Паралелно с протестите, в столицата на Нигерия Абуджа, хунтата в Нигер, която свали демократично избрания президент Мохамед Базум, смята, че има пряка заплаха от "военна интервенция" от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде АФП.

Днес лидерите на западноафриканските страни провеждат "среща на върха" в Абуджа, на която решават дали да наложат санкции на Нигер.

"Целта на тази среща е утвърждаването на план за агресия срещу Нигер чрез предстояща военна интервенция в Ниамей в сътрудничество с африкански страни, които не са членки на организацията, и с някои западни държави", каза в изявление по националната телевизия на Нигер представителят на хунтата Амаду Абдрамане.

Сваленият президент Мохамед Базум, избран през 2021 г., е изолиран в президентския си дворец от сряда насам. Лидерът на президентската гвардия генерал Абдурахаман Чиани оглави създадения от хунтата Национален съвет за защита на отечеството (НСЗО)./БГНЕС