Подкрепените от ВМРО-ДПМНЕ протести в Скопие завършиха с погром

Съборени кофи за боклук, разрушени огради, разхвърляни камъни и празни кори за яйца е картината, която можеше да се види в центъра на Скопие на четвъртия ден от протеста срещу френското предложение. Стигна се до сблъсъци между протестиращите и силите на реда пред сградата на парламента на РС Макединя, предаде репортер на БГНЕС.

Част от демонстрантите събориха загражденията и започнаха да хвърлят камъни и други предмети срещу полицаите. Срещу тях бяха хвърлени и няколко коктейли „Молотов”. На четвъртия пореден протест срещу френското предложение за старт на преговорния процес между РС Македония за присъединяване към ЕС отново се скандираха анти-български лозунги и враждебни към България плакати.

Протестиращите провокираха полицаите, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари", "Албанска полиция", "Кого защитавате - ще станете българска полиция", както и множество нецензурни изрази към служителите на реда. Пред парламента се появи и свещеник, който направи неуспешен опит да успокои тълпата. Напрежението ескалира и сблъсъците със силите на реда достигнаха връхна точка. В резулат на това четиридесет и седем полицаи бяха ранени тази нощ при сблъсъци с част от участниците в протестите, потвърдиха за МИА от министерството на вътрешните работи. От пострадалите служители на реда 11 са тежко ранени, а двама от тях са с много тежки наранявания, допълват от МВР. При сблъсъците са пострадали и полицейски коли, има и задържани протестиращи. Това е епилогът на снощния протест, който започна пред Министерски съвет на Република Северна Македония, след което през моста "Гоце Делчев" продължи към парламента, където полицията започна да задържа участници в протеста, след като някои от тях започнаха да хвърлят предмети и димни бомби срещу спецчастите и събориха оградата пред парламента. Сред участниците в протеста бяха около 30 демонстранти с качулки и тениски на главите, които хвърляха предмети по сградата на парламента и чупеха прозорци.

Протестът беше под мотото "Край на ултиматума", а участниците настояват за отхвърляне на френското предложение за вдигане на ветото от България и деблокиране на интеграцията на страната в Европейския съюз. Въпреки, че няма официален организатор протестът получи подкрепа и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Християн Мицкоски призова гражданите да се присъединят, за да, по думите му, „защитим това, което се нарича европейска ценност и да спасим преговорния процес с Европейския съюз”.

Президентът Стево Пендаровски снощи осъди остро съпроводените с насилие протести срещу френското предложение на страницата си във Facebook.

„Отложихме интервюто за тази вечер по ТВ21 поради факта, че беше въведен специален режим на движение около телевизията, която се намира в непосредствена близост до парламента. „По този повод искам да осъдя насилието като метод в политиката, който не трябва да има място в модерните демокрации“, написа Пендаровски.

Вчера председателят на ЕС Шарл Мишел дойде лично в Скопие за да призове властите да приемат предложението.

Премиерът Димитър Ковачевски каза, че ще изпрати в Народното събрание предложението и депутатите ще трябва да решат дали страната да започне преговори за присъединяване към ЕС. /БГНЕС

Скопие / РС Македония