Политическите формации с амбициозни цели в сектор „Икономика“

Икономиката е сред приоритетите в предизборните програми на партиите и коалициите, за които социолозите прогнозират, че ще влязат в следващия парламент след изборите на 2 октомври.

БГНЕС провери какви мерки за справяне с икономическата криза в страната смятат да предприемат седемте политически формации, които според електоралните нагласи най-вероятно ще влязат в Народното събрание.

Коалиция ГЕРБ-СДС смята да проведе комплексна финансово-икономическа и енергийна политика, която да снижи темповете на инфлация до нива близки до средноевропейските, както и да възстанови доверието към България на европейските ни партньори, също и да предприеме активни действия за постигане на най-важната интеграционна стъпка след присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС) – членството в Еврозоната. Други основни цели са да бъде възстановено загубеното доверие и да бъде преодоляна кризата с управлението на средствата от ЕС, както и разработване на зелени технологии, увеличение на публичните разходи за иновации, НИРД и дигитализация на публичния и частния сектор.

Целта на „Продължаваме промяната“ е Министерството на икономиката и индустрията да бъде превърнато в основен двигател за икономически растеж, иновации и повишаване на конкурентоспособността на малки и средни предприятия и компании с потенциал за продажби извън страната. Според предизборната си програма партията ще работи за нулева корупция за бизнеса, стимулиране растежа на фирмите чрез облекчаване на административните процедури и въвеждане на контрол на процесите в общините с цел елиминиране на корупцията и подобряване на бизнес средата, което ще увеличи българските и чуждите инвестиции. Преобразуването на икономическото министерство в Министерство на икономиката и иновациите следва да управлява координирано дейността на ББР, Фонда за иновации, Фонда на фондовете, Европейските фондове за конкурентоспособност и Българската агенция за експортно застраховане в една обща стратегия с фокус върху новостартиращи компании с високо ниво на иновации и експортен потенциал. Създаване на Борд за иновации между Министерството на икономиката и иновациите и Министерството на образованието и науката, който ще включва и бизнес лидери, ректори, капацитети от българи в чужбина, с цел създаване на дългосрочни политики за развитието на българската икономика и на адекватна образователна система, която да обезпечи нужните кадри за бъдещата икономика на България е също част от програмната стратегия на ПП. Създаването на стимули на българските университети да работят заедно с българските фирми с цел повишаване на добавената стойност на българските продукти чрез внедряване на иновации и в традиционни индустрии, както и стимулиране на търговските вериги да са партньори за износ на български стоки на международните пазари също са част от мерките, заложени в предизборната програма.

„БСП за България“, която лежи на програмата си от 2019 г., ще работи за икономически растеж, базиран на потребление и износ на продукция с висока добавена стойност, управление на основата на свободния пазар, което да пресече зависимостта, което да пресечи държавния и общинския сектор от политическите промени и оздравяване на публичните предприятия и превръщането им в ефективен начин за трупане на финансови средства за държавата, както и излизане на българските държавни фирми на външни пазари, като печалбата ще се акумулира в Държавния инвестиционен фонд. Отчитайки рисковете, които съпътстват навлизането на нови външни пазари, от БСП предлагат засилена държавна подкрепа в лицето на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) и тласък на износа на продукти на малките и средните предприятия, при който държавата да поеме риска, ако те са разумни и премерени. Основни фактори, които се цели да бъдат премахнати, са недостигът на квалифицирани кадри, лошата инфраструктура, корупцията и непреодолените административни тежести. Като един от основните приоритети е разрешаването и „топенето“ на междуфирмената задлъжнялост. Друга цел е развитие на публично-частното партньорство, като начин за обединяване на усилията на държавата и на частната инициатива за насърчаване на стопанската дейност и промяна в структурата на стопанската дейност и внедряване на технологии, за които се очаква да предоставят по-добри перспективи за икономически растеж и социално благоденствие. В програмата лежи и създаването на български иновационен индустриален модел, основаващ се на прилагане на интегрирана политика между отделните сектори с цел повишаване на равнището на образованието, на науката, на технологиите и иновациите. Ключов етап за осъществяване на този нов модел е разработването на биотехнологиите, нанотехнологиите, новите материали, фотониката, микро- и наноелектрониката, както и внедряване на нови производствени схеми и системи. Увеличаване на финансовия капацитет на НКИЗ, изграждане и развитие на индустриални зони, оптимизиране на продоволствените вериги, стимулиране на преработвателната промишленост и прецизното земеделие в малките населени места в близост до индустриалните градове,, военнопромишлената индустрия, подпомагането на БАН и „зелената“ икономика са също част от приоритетите на БСП в сектора.

ДПС предлага в програмата си антикризисни мерки, като те трябва да обхващат период от максимум 2 години и да са насочени към овладяване на кризите в икономиката – инфлация, енергийна и продоволствена сигурност, запазване на производствата, стабилизиране на инвестиционния процес и спиране на процеса на снижаване на жизнения стандарт гражданите. Вижданията на партията са след този период, в зависимост от резултатите, които ще бъдат постигнати, да бъде предприета всеобхватна програма за реформи, ускорен икономически растеж и догонващо средното европейско ниво увеличаване на жизнения стандарт на българските граждани. Целите на ДПС са компенсация за високите производствени разходи и за изхранване на животни по Временната рамка за държавни помощи при кризи в подкрепа на икономиката заради войната в Украйна, специална мярка за предоставяне на извънредно временно подпомагане по линия на Програмата за развитие на селските райони до края на 2022 г. и спешни законодателни мерки за ускоряване на инвестиционния процес.

Коалиция „Демократична България“ си поставя за цел да работи за насърчаване и подкрепа на предприемаческата инициатива като единствен шанс за установяване на широка и стабилна основа на икономическия растеж и създаване на нови работни места. Приоритет е изграждането на устойчива и конкурентоспособна икономика чрез реформи, свързани с укрепване на сектора на МСП, намаляване на пазарните пречки, улесняване на инвестициите и износа, развитие на цифровата икономика, стимулиране на научните изследвания и иновациите, увеличаване на работната сила и повишаването на нейното качество и подобряване на държавните предприятия. С цел насърчаване и подкрепа на предприемачеството коалицията залага в програмата си реформи на институциите в помощ на бизнеса, създаване на програми под егидата на ББР и Фонда на фондовете, приемане на закон за личния фалит и закон за дружеството с променлив капитал. Мерките в сектор „Икономика“ включват още подобряване на бизнес средата чрез създаване на данъчна предвидимост с хоризонт 2030 г., чрез гарантиране правата на собственост, ускорено административно обслужване, премахване на свръхрегулациите и на пречките пред навлизането на нови бизнеси, като например споделена икономика и др.

В предизборната си програма по отношение на икономиката „Възраждане“ има за цел да увеличи работните места и да изгради работеща икономическа системата. Приоритети са защитата на националните интереси чрез подкрепа на националната икономика, включително и чрез прилагане на принципа на социална отговорност на държавата, фокусиране главно върху малките и средните предприятия и семейния бизнес, като се създаде система от данъчни, административни и други мерки за стимулиране на дейността им. Премахване на ненужното преразпределение чрез бюджета, намаляване на бюджетните разходи за административни цели и повишаване на ефективността от управлението на държавния ресурс, в частност – на държавното имущество – огромен резерв за увеличаване на бюджетните приходи, са също част от приоритетите на партията.

„Български възход“ има посочен като приоритет в програмата си „Икономика на иновациите“, но няма текст, който да обяснява концепцията, по която ще работи. /БГНЕС