Politico: Дълбоките екологични белези от войната в Украйна

Едногодишната война в Украйна остави дълбоки белези - включително върху природния ландшафт на страната.

Конфликтът разруши огромни площи земеделска земя, изгори гори и унищожи национални паркове. Пораженията върху промишлените съоръжения доведоха до силно замърсяване на въздуха, водата и почвата, което изложи жителите на токсични химикали и замърсена вода. Заради редовния обстрел на Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, рискът от ядрена авария все още е голям.

Общият брой на случаите на увреждане на околната среда надхвърля 2300, съобщи министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец в изявление за „Политико“. Неговото министерство оценява общите разходи на 51,45 млрд. долара (48,33 млрд. евро). От тези документирани случаи 1078 вече са предадени на правоприлагащите органи, според Стрилец, като част от усилията да се потърси съдебна отговорност от Москва за нанесени екологични щети.

Редица неправителствени организации също са се включили в документирането на екологичните последици от конфликта с цел да предоставят данни на международни организации като Програмата на ООН за околната среда, за да им помогнат да определят приоритетите на проверките или да посочат районите с по-висок риск от замърсяване. Сред тях е PAX, мирна организация, базирана в Нидерландия, която работи с Центъра за информационна устойчивост (CIR), за да записва и независимо да проверява случаите на екологични щети в Украйна. Досега тя е проверила 242 такива случая.

"Разчитаме главно на това, което е документирано, и на това, което можем да видим", казва Вим Цвайненбург, ръководител на проект за хуманитарно разоръжаване в PAX. Информацията идва от социалните медии, акаунти в обществените медии и сателитни снимки, след което се проверява независимо. "Това също така означава, че ако там няма никой, който да го запише ... ние не го виждаме", каза той. "Това е толкова голяма страна, така че се водят боеве на толкова много места и несъмнено пропускаме неща."

След приключването на конфликта данните биха могли да помогнат да се определи "какво е необходимо по отношение на почистването, отстраняването и възстановяването на засегнатите райони", каза Цвайненбург.

Възстановяване на зелената среда

Въпреки че някои проекти за опазване на околната среда - като например възстановяването на делтата на Дунав - продължават въпреки войната, повечето дейности по опазване на околната среда са спрени.

"Много е трудно да се говори за спасяване на други видове, ако хората, които трябва да го направят, са в опасност", казва Оксана Омелчук, експерт по околната среда от украинската неправителствена организация EcoAction.

Тя допълва, че това едва ли ще се промени в близко бъдеще, като посочва, че околната среда е затрупана с мини.

Особено засегнати са земеделските земи, които пречат на земеделските стопани да ползват нивите и замърсената почва, според Цвайненбург. Това "може да окаже влияние върху продоволствената сигурност" в дългосрочен план, каза той.

Когато става въпрос за усилия за обезвреждане на мините, жилищните райони са с по-висок приоритет, което означава, че може да отнеме много време, за да се обезопасят отново природните зони.

Според Омелчук забавянето ще "възпрепятства изпълнението на всякакви проекти за възстановяване и опазване на видовете". И, разбира се, пълното възстановяване на природата на Украйна няма да е възможно, докато "руските войски не напуснат територията", каза тя.

Междувременно Киев разчита, че съдебното дело, което води срещу Москва, ще се превърне в потенциален източник на финансиране за възстановяването на страната и оздравяването на нейния увреден ландшафт и екосистеми. Той също така се обръща към касите на ЕС. С цел да подпомогне възстановяването на околната среда след руската инвазия, през юни Украйна стана първата страна извън ЕС, която се присъедини към програмата LIFE - финансовия инструмент на ЕС за околната среда и климата.

По-рано този месец комисарят по околната среда Виржиниус Синкевичюс обяви схема на стойност 7 млн. евро, наречена "Инициатива Феникс", която да помогне на украинските градове да се възстановят екологично и да свърже украинските градове с градове от ЕС, които могат да обменят опит в постигането на неутралност по отношение на климата. /БГНЕС