Полша ще наложи вето на пакта за миграцията и убежището

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви:"следващата седмица отивам на заседание на Европейския съвет, където ще кажа твърдо "не" и ще запазя правото си на вето върху незаконната имиграция", съобщи „TVP World”.

В началото на юни Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи (ПВР), в който влизат министрите на вътрешните работи, представляващи държавите - членки на ЕС, одобри нов пакт за миграцията и убежището.

Съгласно проекторегламента членовете на ЕС ще трябва да приемат първоначална квота от 30 000 мигранти от държави, които понасят основната тежест на миграцията от Близкия изток и Африка, като Гърция и Италия, или да плащат по около 22 000 евро на неприет мигрант. Полша и Унгария се обявиха против новите правила, но бяха прегласувани.

"Спомняте ли си, че именно правителството на "Право и справедливост" блокира нелегалната имиграция през юни 2018 г. и оттогава този проблем не съществуваше до май тази година, когато Вебер и Туск отново решиха да прокарат плана за нелегална имиграция в Европа", визирайки Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, и Доналд Туск, лидер на полската опозиция.

"Гласът на Полша може и трябва да бъде още по-силен", каза Моравецки, визирайки предстоящия референдум, в който един от въпросите засяга въпроса за преместването на нелегални имигранти от други страни от ЕС в Полша.

"На 15 октомври можем да кажем "не" на нелегалната имиграция и на принудителното преместване на нелегални имигранти", каза премиерът. "Нека да го направим първо като поляци; нашият глас ще бъде чут в цяла Европа. Нашата сигурност не ни е дадена веднъж завинаги. Ние се борим за сигурността на Полша", заяви премиерът.

"Сигурността е първостепенна ценност и само правителството на „Право и справедливост“ е гарант за тази сигурност. Трябва да сме наясно, че само "Право и справедливост" е в състояние да спре нелегалната имиграция в Полша. Доналд Туск е опасен човек и ние трябва да защитим Полша от него", завърши полският правителствен глава./БГНЕС