Поредица от арести на журналисти от независими медии в Русия

Петима журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани в Русия, където репресиите срещу всяко предизвикателство към правителството са в разгара си, предаде АФП.


През нощта полицията арестува Екатерина Аникиевич от медията SOTAvision и Константин Джаров от RusNews, съобщи неправителствената организация OVD-Info, специализирана в наблюдението на репресиите в Русия.

Според свидетел на сцената, цитиран от организацията, Джаров е бил бит и заплашван със сексуално насилие от полицаите.

"Ритаха ме, слагаха ми крак на главата, изкривяваха ми пръстите и се подиграваха с мен, когато се опитвах да се изправя", разказва Джаров, цитиран от медийната си организация RusNews. Той каза, че е получил травма на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

Според него насилието е било провокирано от заснемането на филм в близост до дома на друга журналистка, Антонина Фаворская от SOTAvision, която е била арестувана, веднага след като е била освободена след 10-дневно административно задържане за неподчинение на полицията.

Жилището на тази журналистка е било претърсено, както и това на родителите ѝ, заяви адвокатът ѝ Михаил Бирюков, цитиран от SOTAvision.

Според същия източник две други журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова, които са дошли да посрещнат колежката си при освобождаването ѝ от ареста, също са били арестувани и отведени за разпит от следователите.

Според новинарския уебсайт Mediazona, който е специализиран в проследяването на съдебни дела, делото срещу Фаворская е свързано с дейността на движението на опозиционера Алексей Навални, който почина в затвора през февруари. Неговите организации са класифицирани като "екстремистки" от руската правосъдна система.

В продължение на години Антонина Фаворская отразяваше съдебните процеси, свързани с Алексей Навални. Именно тя засне последния видеоклип, на който се вижда, че опозиционерът е все още жив, на 15 февруари по време на съдебно заседание.

Според Mediazona тя е била арестувана на 17 март, няколко часа след като е положила цветя на гроба на опонента. /БГНЕС