Поуките за Украйна от войната в Афганистан

Най-големият враг на икономическото развитие е войната. Ако светът затъне още повече в глобални конфликти, икономическите ни надежди и самото ни оцеляване могат да се окажат в опасност. Най-големият икономически губещ в света през 2022 г. е Украйна, чиято икономика се срина с 35% по данни на Международния валутен фонд. Войната в Украйна може да приключи скоро и да започне икономическо възстановяване, но това зависи от това дали Украйна ще разбере затрудненото си положение като жертва на марионетната война между САЩ и Русия, избухнала през 2014 г.

Ако прокси войната не приключи скоро, Украйна е изправена пред тежко бъдеще. Украйна трябва да се поучи от ужасния опит на Афганистан, за да избегне превръщането си в дългосрочна катастрофална клопка. Тя би могла да погледне и към прокси войните на САЩ във Виетнам, Камбоджа, Лаос, Ирак, Сирия и Либия.

От 1979 г. насам САЩ въоръжаваха муджахидините (ислямистки бойци), за да тормозят подкрепяното от Съветския съюз правителство в Афганистан. Както по-късно обясни съветникът по националната сигурност на президента Джими Картър Збигнев Бжежински, целта на САЩ е била да провокират Съветския съюз да се намеси, за да го вкарат в капана на скъпоструваща дълга война. Фактът, че Афганистан ще бъде „косвена жертва”, не притеснява американските лидери.

Съветската армия навлиза в Афганистан през 1979 г. и, както се надяваха САЩ воюва през 80-те години. Междувременно подкрепяните от САЩ бойци създават "Ал Кайда" през 80-те години и движението на талибаните в началото на 90-те години. През 2001 г. САЩ нахлуват в Афганистан, за да се борят с "Ал Кайда" и талибаните. Войната на САЩ продължи още 20 години, докато през 2021 г. САЩ окончателно напуснаха страната.

Днес Афганистан лежи в руини и беззакони. Докато САЩ пропиляха повече от 2 трилиона долара от военните си разходи, Афганистан обедня и се срина. През 2021 г. БВП на страната е под 400 долара на човек!

Марионетната война в Украйна започна преди девет години, когато правителството на САЩ подкрепи свалянето на украинския президент Виктор Янукович. Грехът на Янукович /от гледна точка на САЩ/, беше опитът му да запази неутралитета на Украйна въпреки желанието на САЩ да разшири НАТО, за да включи Украйна (и Грузия) в съюза. Целта на Америка беше страните от НАТО да обкръжат Русия в Черноморския регион. От 2014 г. насам САЩ масирано въоръжават и финансират Украйна.

Основата за установяване на мир в региона днес е ясна. Украйна ще бъде неутрална държава, която не е член на НАТО. Крим ще остане дом на руския военноморски флот в Черно море. САЩ пренебрегнаха две сурови политически реалности в Украйна. Първата е, че Украйна е дълбоко етнически и политически разделена между мразещите Русия националисти в Западна Украйна и етническите руснаци в Източна Украйна и Крим. Втората е, че разширяването на НАТО към Украйна пресича една от руските "червени линии". Русия ще се бори докрай и ще ескалира, ако е необходимо, за да попречи на САЩ да включат Украйна в НАТО.

В края на 2021 г. руският президент Владимир Путин отправи три искания към САЩ: Украйна трябва да остане неутрална и извън НАТО; Крим трябва да остане част от Русия; а Донбас трябва да стане автономен в съответствие със Споразумението от Минск II. Екипът Байдън-Съливан-Нюланд отхвърли преговорите за разширяване на НАТО, осем години след като същата група подкрепи свалянето на Янукович.

През март 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски сякаш разбра тежкото положение на Украйна като жертва на марионетната война между САЩ и Русия. Той обяви публично, че Украйна ще стане неутрална държава и поиска гаранции за сигурност. Той призна публично, че Крим и Донбас ще се нуждаят от някакъв специалеин статут. Въпреки това САЩ блокираха мирния процес.

Основата за мира днес е ясна. Украйна ще бъде неутрална държава, която не е член на НАТО. Крим ще остане дом на черноморския флот на Русия, какъвто е от 1783 г. насам. За Донбас ще бъде намерено практическо решение, като например териториално разделение, автономия или линия на примирие. Най-важното е, че сраженията ще спрат, а руските войски ще напуснат Украйна и суверенитетът на страната ще бъде гарантиран от Съвета за сигурност на ООН и други държави.

Преди всичко, правителството и народът на Украйна ще кажат на Русия и САЩ, че Украйна отказва повече да бъде бойно поле на марионетна война. В условията на дълбоки вътрешни противоречия украинците, разделени етнически сега ще се стремят към мир, вместо да вярват, че външна сила ще им спести необходимостта от компромис./БГНЕС

________________________________________

Джефри Сакс*, "Ню Йорк таймс"

Джефри Сакс е професор в Колумбийския университет, директор на Центъра за устойчиво развитие в Колумбийския университет и президент на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие. Работил е като съветник на трима генерални секретари на ООН, а в момента е застъпник за Целите за устойчиво развитие при генералния секретар Антонио Гутериш.