Предлагат ограничаване на спорните Ин-хаус процедури

Разработват се промени в Закона за обществените поръчки, които да подобрят и да направят по-ясни разпоредбите в областта вътрешното възлагане – така наречените Ин-хаус процедури, съобщи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.

На съвместен брифинг с представители на няколко министерства той поясни, че тази практика се е превърнала в порочна през годините, а нейното използване реално е било с цел избягване на обществените поръчки и директно възлагане на определени дейности. Според Стоилов Ин-хаус процедурите могат да бъдат полезни в икономическо и социално отношение, „стига да не се злоупотребява с тях, каквото е била широката практика през годините“.

„С малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, могат бъдат преустановени тези практики. Нашето предложение е Ин-хаусът да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите технически и човешки ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на 100 от дейностите, предмет на договора“, обясни Янаки Стоилов и подчерта, че подобни процедури трябва да се прилагат само по изключение за съвместни дейности.

Подкрепа за идеята за законови промени бе изразена от представители на министерствата на финансите и на икономиката. Предстои да стартира и публично обсъждане по темата, посочи още Янаки Стоилов, според когото темата трябва да бъде подложена на дискусия още в следващия парламент.

По темата с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков, Янаки Стоилов коментира, че Министерство на правосъдието е изпратило становище до Конституционния съд. „Няма да навлизам в такива сюжети, това становище е на разположение. Дори не бих казал, че е становище, това е информация, която се съдържа в регистрите“. /БГНЕС