Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова откри дискусия посветена на Международния ден за безопасен интернет

Опасностите в онлайн пространството за децата не са по-малки, отколкото в реалния свят – дори напротив. Наша задача и отговорност е като родители и професионалисти да се погрижим децата да имат приятни, а не стресиращи изживявания в мрежата. Телефоните, таблетите и компютрите не са вредни сами по себе си и не бива да лишаваме децата от тях, но трябва да им разясним правилата, така че и те, и ние да сме спокойни в мрежата. Децата често казват, че ако знаят какво може да им се случи, или ако знаят как да се предпазят от различни беди, биха помагали и на други деца, защото често първо си споделят помежду си“, така председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова откри дискусия, с която беше отбелязан Международния ден за безопасен интернет.

На 8 февруари над 140 държави, от всички континенти, включително и България, отбелязват международния Ден за безопасен интернет. Страната ни се включва с различни събития в отбелязването му за 19-ти път.

Пред участниците в събитието д-р Елеонора Лилова подчерта, че е изключително важно децата да бъдат на научени на медийна и дигитална грамотност. „И не само те – ние възрастните също имаме нужда постоянно да се информираме за новите течения в нета, за да може да говорим с децата си, да спечелим доверието ни, така че да ни послушат. Крайно наложително е всички ние – родители и най-вече училището да станем неразделни партньори, защото ние сме хората които трябва да изградим в децата нетърпимост към опасностите за тях в мрежата, но и от друга да разберат, че кибертормоз, който често сами между тях си причиняват, не е нормален и нанася големи вреди“, допълни д-р Лилова.

Председателят на ДАЗД обясни, че често по-големите деца са застрашени от злонамерени предложения на много по-възрастни хора, които се представят с фалшива самоличност, а за по-малките деца съществува риск от пристрастяване към различни платформи за забавления и игри. Пандемията Covid-19 допълнително допринася за това децата да прекарват повече време в интернет, да общуват онлайн и да създават приятелства с непознати хора. Това води до различни рискове – от това да разкрият лична информация пред лица, които реално не познават, но се представят за връстници или да изградят фалшиви приятелства.

Опасностите се увеличават постоянно и днес в кибер пространството има платформи за достъп на материали със сексуално малтретиране на деца, това са мрежи, които позволяват анонимен достъп. Някои от платформите са ориентиране към печалба и излъчва на живо пред камера по искане на клиенти. Все повече деца ползват смартустройства и това увеличава възможността за производството на собствено генериран неприличен материал. Такива материали, първоначално споделени с невинни намерения, често намират път до „колекционери“, които често продължават да експлоатират жертвата чрез изнудване, обясни още Д-р Елеонора Лилова и подчерта, че само с нужната информация от авторитети за тях, децата могат да бъдат предпазени.

„Трябва да признаем, че често децата знаят дори за онлайн пространството повече от възрастните, не винаги са подготвени за най-правилните съвети. Училището се опитва да бъде достатъчно активно, а то е важна среда, в която децата прекарват много време, но трябва да надгради своята политика за справянето с тормоза и използването на технологиите. Затова безспорно е необходимо провеждането на целенасочени информационни кампании за безопасността в интернет, повече дискусии, практически обяснения и предоставяне на информация за това как да разпознаваме невярната информация, как да реагираме при онлайн тормоз и към кого да се обърнем за помощ“, каза още председателят на ДАЗД.

Д-р Лилова припомни и че всеки – дете и възрастен може да се свърже с Националната телефонна линия за деца 116 111 към ДАЗД, за да сигнализира за кибертормоз или да получи консултация. „Децата, разказват за публикувани техни компрометиращи снимки, които се разпространяват в социалните мрежи, най-често споделени от техни връстници, с които са влезли в конфликт, а факта, че почти всяко дете вече изполва самртустройство улеснява този процес“, обясни д-р Лилова и припомни, че ДАЗД заедно в партньорство с компетентните институции и организации разработи „Правила, за да си в безопасност в мрежата“. Те са достъпни са на сайта на ДАЗД и са в помощ на децата и възрастните, които могат да ги използват, за да ги предпазят от опасностите. https://bit.ly/3qW5UWM

Тя отчете и, че от страна на ДАЗД е активирана междуинституционална група за подготовка на нова Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, в която ще се планират специални мерки и ще се надградят съществуващите практики на всички нива, включително и с осигуряването на безопасна и сигурна среда за децата и младежите в интернет.

Събитието, посветено на Международния ден за безопасен интернет и организирано от Асоциация Родители“, премина в три основни дискусионни панела: онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите, които са определени от членовете на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. Участие в тях взеха експерти и представители на различни държавни институции, ИТ компании и неправителствени организации. Какво ги притеснява в онлайн пространството и как да бъдат предпазени децата споделиха и членове на Съвета на децата към председателят на ДАЗД и Алумни клуба към него. /БГНЕС